VIDEO Euroalegeri. Siegfried Mureșan: PPE va avea cel puțin două poziții-cheie în instituțiile UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, aflat în campanie electorală, a vorbit în direct, în emisiunea Puterea Știrilor, despre vizitele sale în țară, despre direcția spre care se îndreaptă România și mai ales despre locul PNL și PPE în intenția de vot la nivel european.

„Convingerea mea este că Partidul Popular European, din care face parte și Partidul Național Liberal, va câștiga aceste alegeri europarlamentare. Ca atare, va avea primul drept de tragere. Și cea mai importantă poziție la nivel european este poziția de președinte al Comisiei Europene. Actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este susținută de familia noastră politică, inclusiv de noi, Partidul Național Liberal, pentru un al doilea mandat. Am votat-o drept candidat în cadrul Congresului de la București și ne menținem acel vot și acea susținere. Dacă ea va fi desemnată de Consiliul European, va trebui să treacă de votul plenului Parlamentului European. E votul de învestitură, votul de încredere, cum se acordă și premierului și guvernului. Dacă va trece, va fi președinta Comisiei Europene. Dacă nu va trece, atunci se va căuta un alt candidat. Dar nu ne aflăm încă în acel scenariu și cred că este de dorit pentru întreaga Uniune Europeană să nu avem o perioadă de instabilitate și incertitudine la nivelul Comisiei, după alegeri, în condițiile în care situația din Ucraina este tensionată, la fel cea din Orientul Mijlociu. Nu știm cine va câștiga alegerile în Statele Unite ale Americii la toamnă. Deci ar fi de dorit ca alegerea viitoarei Comisii Europene să fie un proces ordonat, fără accidente, fără impedimente. Eu aș îndrăzni să spun că prima șansă pentru poziția de președinte a Comisiei Europene pentru următorul mandat o are actuala președinte a Comisiei Europene, după care următoarele posturi se vor acorda în funcție de raportul de forțe între familiile politice. Deci contează la ce diferență câștigăm noi, Partidul Popular European, alegerile. Dacă știgăm la diferență mare, putem emite pretenții la mai multe poziții, a explicat europarlamentarul.

Pe de altă parte, a adăugat acesta, trebuie să existe un echilibru între statele din vestul și estul Europei, lucru care nu s-a întâmplat la alegerile trecute.

„Deci e clar că statele din est vor avea acces la unele poziții. Trebuie să existe și echilibru de gen, cum este firesc oarecum și și eu susțin acest acest lucru. Deci echilibru între familiile politice, echilibru între est și vest, echilibru de gen. Certitudini vom avea după alegeri, în funcție de rezultate”, a subliniat Siegfried Mureșan.

Acesta a amintit faptul că, la ultima sa prezență în studioul Puterea Știrilor, făcea câteva predicții, pe care le menține în contnuare. Prima se referea la câștigarea alegerilor europarlamentare de căter PPE, a doua la majoritatea formată din cele trei mari familii politice pro-europene care vor forma o coaliție proeuropeană în Parlamentul European.

„Ce-i drept, grupul RENEW va fi slăbit față de rezultatul de data trecută și socialiștii – un pic slăbiți, dar vom avea totuși o majoritate. Deci raportul de forțe va fi unul favorabil Partidului Popular European, defavorabil Socialiștilor europeni și grupului Renew. Deci noi vom putea avea mai multe poziții. Estimarea mea este că vom avea cel puțin două poziții cheie în instituțiile europene. Acum avem, exact cum am spus, președinta Comisiei Europene și președinta Parlamentului European. Cred că vom avea cel puțin aceste cel puțin două poziții, acestea sau altele, după alegeri. Și la fel v-am spus la ultima noastră întâlnire: că extremiștii, populiștii și am discutat asta noi în urmă cu o lună jumate-două, când valul extremist încă era mai puternic, v-am spus că extremiștii și populiștii sunt un pericol. Dacă acest val nu se va concretiza, ei vor pierde alegerile, vor rămâne minoritari, vor fi în opoziție în Parlament și vor fi dezbinați, căci nu se înțeleg între ei, au atâtea probleme între ei, încât nu vor să fie asociați unii cu alții și îmi mențin această afirmație”, a încheiat Siegfried Mureșan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: