În ultimii ani au fost formulate mai multe propuneri pentru limitarea daunelor provocate de urși, însă era important ca acestea să țină cont de legislația română și cea europeană privind protecția animalelor sălbatice. Afară de măsuri extreme, cum este împușcarea excedentului de urși, măsura relocării acestora a apărut de mai multe ori de-a lungul timpului. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a luat în calcul această propunere, însă răspunsul primit din alte țări nu a fost unul pozitiv.
„Nu există niciun dubiu, nimeni nu vrea urșii din România. Nu e ca și cum ar trebui să ne prefacem că n-am aflat deja acest lucru. Italia, spre exemplu, are un număr foarte mic de urși, aproximativ 100, dacă am fost eu bine informat, ți anul trecut a avut loc o tragedie, o turistă a fost ucisă de un urs. Am constatat că zilele acestea a mai avut loc un atac similar, din fericire nesoldat, cu moartea victimei. Însă astfel de lecții ne învață că problema urșilor e una care există peste tot unde aceștia se întâlnesc cu oamenii, fie în habitatul lor natural, fie în așezările omenești. Și că, așa cum sunt convins că și în Italia și în România toată lumea înțelege că nimic nu poate fi mai important decât viața omului. Trebuie să luăm măsurile adecvate”, a afirmat ministrul Mediului, pentru PS News.
La întrebarea ce măsuri au fost luate în Italia, după tragedie, invitatul spune că autoritățile au încercat să exporte ursul în România, unde, probabil, se presupune că împușcarea este mai ușor acceptată. În ce privește problema numărului mare de urși, Mircea Fechet afirmă că problema nu ține de cantitate, ci de faptul că animalele sălbatice și-au pierdut frica și vin în așezările omenești.
„Dacă sunt 8000 sau 5000, unii zic că n-ar trebui să avem mai mult de 6000, alții spun că n-ar trebui să avem mai mult de 4000, dar e o întrebare falsă, pentru că Italia are 100, nu se poate spune că are prea mulți și în continuare sunt urși care atacă oamenii. Or, teoria mea nu este legată de o cifră anume. Eu cred că ursul, atunci când ajunge într-o comunitate, că o face, că-s prea mulți, că o face din cauza schimbărilor climatice, că o face pentru că are prea mulți pui, că o face pentru că nu știu ce s-a întâmplat în pădure, nici nu e important. Eu cred că atunci când ursul ajunge în mijlocul localității sau la marginea localității, indiferent dacă discutăm despre un sat izolat de munte sau discutăm despre municipiul Ploiești, eu cred că trebuie intervenit și trebuie îndepărtat acel pericol. Și deocamdată nu s-a inventat altă metodă decât aceea prin care acel exemplar este eliminat, pentru că el, odată ajuns în comunitate, odată constatând că e mai ușor să mergi să iei oaia din ograda omului decât să cauți prin pădure fragi sau alte fructe, probabil că va repeta acel obicei. Și probabil că riscul de a ataca un om este de luat în calcul”, a explicat Mircea Fechet, prezent în studioul Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News