Skip to content
Magazin

VIDEO. Filmul românesc „Crai Nou” („Blue Moon”) a câştigat marele trofeu la Festivalul Internațional de la San Sebastian

Facebook

Un film românesc a câștigat marele trofeu, pentru cel mai bun film la cea de-a 69-a ediției a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, Spania.

„Blue Moon”, care reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, a fost premiat de un juriu prezidat de Dea Kulumbegashvili, care anul trecut a câştigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut.

„Crai nou/ Blue Moon”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare.

O tânără din mediul rural reuşeşte să evadeze din familia sa disfuncţională care se opunea dorinţei sale de a studia la Bucureşti. Actrița Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, în vârstă de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care are o mamă bolnavă și un tată absent.

Regizoarea, născută în 1984, a povestit că, dintre fetele care au părăsit satul, ea a fost singura care a plecat pentru a studia la facultate. ”Situaţia a rămas la fel, fetele sunt nevoite să plece şi există manipulare pentru a fi obligate să se căsătorească, să plece la muncă în străinătate şi să facă copii”, a spus ea, potrivit Antena 3.

Potrivit juriului, regizoarei române i-a fost decernat acest premiu pentru angajamentul său față de limbajul cinematografic și pentru curajul cu care a abordat propria povestire. Alina Grigore a mulțumit întregii sale familii, echipei, precum și festivalului pentru acordarea trofeului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *