VIDEO Florin Spătaru: „Portul Giurgiulești trebuie să fie integrat în sistemul de transport naval al României”

Foto PS News

Guvernul României a stabilit cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Achiziția va fi făcută prin Compania Administrația Porturilor Maritime Constanța. Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul cancelariei Prim-Ministrului, invitatul Marinelei Angheluș la Puterea Știrilor, a vorbit despre inițiativa Guvernului de a cumpăra Portul Giurgiulești și despre faptul că Guvernul României a votat memorandumul privind cumpărarea portului.

„Deocamdată nu s-au purtat niciun fel de negocieri. Este un memorandum însemnat care arată intenția Guvernului României de a iniția aceste negocieri cu BERD, dar în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova care acum ceva timp a declarat faptul că își dorește ca într-o eventuală preluare a acestui port maritim important, să fie consultat. Prin acest memorandum se stabilește intenția Guvernului României de a iniția aceste discuții,  dar mai degrabă al operatorului portuar care ar putea să preia acest pachet de acțiuni, urmând ca ulterior să avem discuții cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și cu Guvernul Republicii Moldova”.

Bogdan Mândestu Mândrescu, secretar al Ministerului Transporturilor este persoana desemnată să negocieze. În ceea ce privește suma, Florin Spătaru afirmă că este prea devreme pentru a  o cunoaște.

„Ministerul Transportului este cel care va stabili procedura prin care vor iniția aceste negocieri și un calendar și tot ministerul va contacta Guvernul Republicii Moldova pentru a-și declara intenția și a începe eventualele negocieri.

Este este devreme să stabilim o sumă. Ceea ce știu este că fostul proprietar al acestui port, o companie olandeză, avea un volum de mărfuri care se derulau prin Republica Moldova, dar cred că e mult mai important poziționarea strategică a acestui port din Republica Moldova și bineînțeles, în colaborare cu celelalte porturi dunărene: portul de la Galați, care urmează să fie modernizat, (există un proiect de peste 170 de milioane de lei care alocați pentru un pentru un port intermodal) dar și portul de la Brăila. Cele trei porturi vor putea colabora pentru a derula pe Dunărea maritimă volume importantă de mărfuri care să ajute Ucraina acum, dar și în viitor.Este normal ca cele două țări vecine și surori să colaboreze pentru a nu duce acest port, eventual, în mâna altor altor companii și pentru a putea fi integrat în sistemul de transport naval al României”, spune, Florin Spătaru .

Portul Giurgiulești are o importanță strategică, fiind singurul din Republica Moldova accesibil pentru navele măritime de până la 10.000t. Acolo funcționează un terminal petrolier, două pentru cereale și semințe, dar și un alt terminal de mărfuri generale și containere. Înainte de declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, portul era al 3-lea în topul celor de la Dunăre ca volum de mărfuri, cu peste 1,4 milioane t. Anul trecut, prin portul Giurgiulești au trecut nu mai puțin de 2,17 milioane t de mărfuri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: