Skip to content
Internațional

VIDEO. Foamete cumplită în Coreea de Nord. Un pachet mic de ceai costă 70 de dolari

unicef.org

Foametea a atins cote atât de alarmante în Coreea de Nord, încât liderul Kim Jong Un recunoaște că se află în incapacitea de a-și hrăni poporul.

Conducătorul a convocat o întâlnire politică importantă în care a recunoscut situaţia sumbră cu care se confruntă acum Coreea de Nord. Aprovizionarea cu alimente a Coreei de Nord este dificilă şi „devine tensionată”, a spus Kim, potrivit agenţiei de stat.

Sectorul agricol nu şi-a revenit după daunele provocate de furtunile de anul trecut. De altfel, Kim a dat vina pe taifunuri pentru neîndeplinirea planului în agricultură. Înlocuirea aprovizionării cu produse alimentare interne cu produse din import este, de asemenea, dificilă, deoarece graniţele sunt închise din cauza restricţiilor Covid-19.

În capitala Phenian, preţurile unor bunuri de bază ar fi crescut la niveluri ameţitoare. Experţii spun că preţurile la orez şi la combustibili sunt relativ stabile, dar preţurile la alte produse de bază, cum ar fi zahărul, uleiul de soia şi făina, au crescut. Potrivit B1.ro, preţul cartofilor s-a triplat în pieţe.

Produsele neesențiale ating prețuri record: un pachet mic de ceai negru se vinde cu aproximativ 70 de dolari, în timp ce un pachet de cafea, cu peste 100 de dolari.

Conducătorul, aflat la putere de 10 ani, nu a dezvăluit amploarea dificultăţilor cu care se confruntă, dar Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Organizaţiei Naţiunilor Unite (FAO) a estimat recent că ţara este lipsită de aproximativ 860.000 de tone de alimente, echivalentul a puţin peste două luni de aprovizionare la nivel naţional.

Situaţia a fost suficient de gravă pentru ca, în aprilie, Kim să-i îndemne pe nord-coreeni să iasă la un marş, termenul folosit având legătură cu foametea devastatoare din Coreea de Nord din anii 1990, care a ucis sute de mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *