VIDEO, FOTO Când va circula primul tren PESA în România şi când ajung alte 14 rame electrice

Sursa foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Şeful Autorităţii Feroviare Române a declarat pentru Agerpres că polonezii de la PESA vor livra 14 trenuri şi, cel mai târziu, la începutul anului 2026, primul tren va circula la CFR Călători. Primul tren PESA care a ajuns în ţara noastră a început testele la începutul lunii iunie.

„PESA ne-a informat că anul acesta vor livra 14 trenuri în România şi cel mai târziu la începutul anului viitor primul tren va circula. Bineînţeles că în această perioadă trebuie să treacă toate testele, dar în ianuarie anul viitor primul tren va circula la CFR Călători, a declarat Mihai Barbu, președintele ARF (Autoritatea Feroviară Română).

Distribuţia pe operatori a celor 62 de rame regionale este următoarea: CFR Călători – 34; Regio Călători – şase; Transferoviar Călători – şapte, Interregional Călători – opt, Astra Trans Carpatic – patru, Softrans – trei.

Primul tren PESA pentru România a intrat în teste la Făurei

Rama electrică regională PESA 655-5 (RE-R103) a început turul de forță al testelor statice și dinamice, la Centrul de Testări Feroviare Făurei, aflat în cadrul Autorității Feroviare Române – AFER, locație în care se asigură servicii integrate de efectuare a probelor, încercărilor și testelor, specifice domeniului feroviar.

pesa
Sursa foto: Facebook

Acest tren PESA a sosit în țară în a doua parte a lunii trecute și face parte din lotul celor 62 trenuri destinate traficului regional și suburban, achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), prin Fondul pentru Modernizare.

pesa
Sursa foto: Facebook

Principalele categorii de încercări, probe și determinări, ce urmează a fi efectuate cu rama electrică PESA 655-5 (RE-R103), în incinta Centrului de Testări Feroviare Făurei, sunt:
– determinarea caracteristicilor dinamice în circulație;
– evaluarea calității de mers;
– măsurarea drumurilor de frânare;
– evaluarea nivelului de zgomot la interior și exterior, în staționare și mișcare;
– determinarea gradului de etanșare a vehiculelor feroviare etc.

pesa
Sursa foto: Facebook

Toate aceste activități fac parte din etapele pe care le implică procedurile de certificare NoBo (Organism Notificat) și DeBo (Organism Desemnat) efectuate la acest vehicul feroviar, demersuri impuse de documentele tehnice de referință europene și naționale, specifice domeniului feroviar, au explicat cei de la ARF.

Aceștia precizează că orice vehicul feroviar ce urmează a fi autorizat – de tip și/sau de introducere pe piață în vederea exploatării pe rețeaua feroviară – trebuie să respecte condițiile stipulate atât în Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate (STI), cât și în referințele naționale (NNTR). Respectarea acestor condiții sunt verificate prin procedurile de certificare NoBo și DeBo.

FOTO – VIDEO: Rama electrică regională PESA 655-5 (RE-R103) la Centrul de Testări Feroviare Făurei

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: