Skip to content
Societate

VIDEO FOTO Roverulul NASA Perseverance a transmis primele poze de pe Marte

NASA.gov

Primul video de pe Marte din istoria omenirii, transmis de roverul NASA Perseverance, va fi difuzat în această seară. Imaginile video ar putea fi însoțite și de audio, potrivit CNN, conform Digi24.

Agenția spațială americană va distribui un video surprins de camerele de pe rover, care vor arăta perspectiva unei nave spațiale ce aterizează pentru prima dată pe Marte.

Conferința de presă va fi difuzată în direct pe site-ul NASA începând cu ora 21:00 (ora României), ora locală 14:00.

În vreme ce nave spațiale au trimis înapoi “filme”, care sunt de fapt imagini lipite într-un format GIF, Perseverance are camere cu capabilitate de a filma video. În total, roverul are 23 de camere, care includ posibilitatea de a face zoom precum și afișarea culorilor.

Este posibil ca video să includă audio surprins de unul dintre cele două microfoane ale roverului, care s-a aprins pentru a auzi sunetele intrării în atmosferă, coborârea și amartizarea.
Roverul și elicopterul atașat, numit Ingeniuty, au amartizat joi, 18 februarie.

După ce au atins suprafața planetei Marte, roverul a trimis înapoi date și imagini folosind sonda NASA de pe orbita Marte, care se învârte în jurul planetei din 2006.

Primele imagini alb-negru cu locația unde a ajuns roverul au devenit disponibile aproape imediat. Vineri au fost distribuite primele imagini color.

Roverul a trimis înapot pe Pământ o vedere nemaivăzută: cum arată amartizarea. Această imagine este un cadru din video care va fi distribuit astăzi.

Prima imagine trimisă în timpul conferinței de presă a NASA, de vineri, a fost primită în uralele echipei de savanți și ingineri, a spus Pauline Hwang, manager strategic al misiunii roverului. Arată roverul în timp ce se apropie de suprafața Marte la intrarea în atmosferă, coborârea și atingerea suprafeței. O cameră din etapa coborârii a navei a surprins perspectiva, ceva ce nu a fost posibil în misiunile anterioare.

“Această imagine de la o cameră de pe «jetpackul» meu mă surprinde în aer, cu puțin timp înainte ca roțile mele să atingă suprafața. Momentul la care echipa mea visează de ani de zile, acum este realitate. Îndrăzniți lucruri mărețe”, arată un mesaj pe Twitter publicat pe contul Perseverance.

Poate fi observat praful care se ridică când roverul sosește pe suprafața marțiană, agitat de motoare.

Imaginile color puse la dispoziția publicului vineri arată culoare roșie caracteristică planetei.

“Un orizont deschis, cu atât de multe de explorat. Abia aștept să mă pornesc”, arată un mesaj de pe contul de Twitter al Perseverance.

Înainte ca roverul să înceapă explorarea suprafeței planetei Marte și ca Ingenuity să facă primul zbor de test, ambele vor parcurge o etapă de verificări în următoarele câteva luni, pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru misiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *