Skip to content
Politică

VIDEO Furnizorii de energie care nu respectă legea plafonării şi compensării vor fi amendaţi cu maximum 4% din cifra de afaceri, anunță ministrul Economiei

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că a propus sancţionarea furnizorilor care nu au respectat legea plafonării şi compensării cu până la 4% din cifra de afaceri.

„Nu este normal. Sunt afectaţi milioane de consumatori. Voi prezenta Guvernului săptămâna viitoare propunerea de sancţionare a furnizoruilor de energie care nu au respectat legea plafonării şi compensării cu cel mult 4% din cifra de afaceri”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Mihai Culeafă, preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a declarat că amenzile acordate operatorilor economici sunt foarte mici şi a propus ministrului Economiei, Florin Spătaru, să crească cuantumul sancţiunilor şi să le aplice în funcţie de cifra de afaceri, deoarece este o inechitate între consumator şi furnizor.

„Amenzile sunt foarte mici. I-am propus ministrului Florin Spătaru să creştem cuantumul amenzilor, dar nu amenzile sunt dureroase, ci măsuri completare. Aş propune ca sancţiune să punem amenzi într-un procent din cifra de afaceri pentru că este o inechitate între consumatori şi furnizori”, a declarat Mihai Culeafă, preşedinte ANPC.

Acesta a spus că ANPC a început de ceva vreme controalele la furnizorii de energie. Doar în această săptămână, ANPC a primit peste 400 de sesizări. Dintre cele 72 de companii controlate, 27 au fost sancţionate şi vor fi nevoite să recalculeze facturile.

„Electrica Furnizare va trebui până la 31 ianuarie să recalculeze toate facturile neconforme şi va aduce toate facturile în conformitate cu legea. Nu vor fi deconectaţi şi penalizaţi consumatorii”, precizează Mihai Culeafă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *