VIDEO Furtul tezaurului dacic. Ministrul Culturii, schimbări radicale: Nu ne mai putem permite superficialitate

Natalia Intotero

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat în emisiunea „Puterea Știrilor” că ancheta privind furtul tezaurului dacic este în plină desfășurare, fiind coordonată de autoritățile olandeze în colaborare cu structuri din România, sub tutela Ministerului Afacerilor Interne. Oficialul a subliniat că, în ciuda lipsei de informații suplimentare la nivelul Ministerului Culturii, se păstrează încrederea că artefactele, inclusiv coiful de la Coțofenești, vor fi recuperate.

Natalia Intotero a dezvăluit că a ridicat problema în cadrul reuniunii informale a miniștrilor culturii de la Varșovia, atrăgând atenția Comisiei Europene asupra necesității unui fond european dedicat protejării și recuperării patrimoniului cultural, inclusiv prin oferirea de recompense pentru cei care oferă informații utile anchetelor.

„Este o nenorocire pentru România. Nu doar un furt, ci un dezastru pentru patrimoniul nostru național”, a punctat ministrul.

În contextul incidentului din Olanda, Intotero a confirmat că expoziția în care se aflau obiectele de patrimoniu nu beneficia de pază fizică noaptea, ci doar de supraveghere video. Spre deosebire de expozițiile organizate anterior în Portugalia, Spania sau Italia, unde transportul s-a realizat în regim militar și cu hotărâre de guvern, cea din Olanda nu a implicat același nivel de securitate.

În urma acestor evenimente, Ministerul Culturii a suspendat temporar organizarea de expoziții internaționale și a demarat un proces legislativ pentru înăsprirea condițiilor în care obiectele de patrimoniu pot fi scoase din țară. Printre măsuri se numără:

•Limitarea duratei unei expoziții externe la maximum 6 luni;

•Obligația ca expozițiile să fie însoțite de personal român calificat;

•Reevaluarea periodică a obiectelor de patrimoniu;

•Inventarierea completă, „bucată cu bucată”, a tezaurului și patrimoniului mobil aflat în instituțiile din subordinea ministerului, pentru prima dată în istorie.

„Am impus termen-limită sfârșitul lunii mai pentru inventarierea bunurilor de tezaur și începerea reevaluării. Este prima oară când se face acest lucru în mod sistematic”, a precizat Natalia Intotero.

Totodată, ministrul a anunțat modernizarea sistemului de pază din muzee, inclusiv relansarea licitațiilor pentru servicii de securitate specializate, după eliminarea criteriului care favoriza exclusiv oferta cea mai ieftină.

„Nu ne mai putem permite superficialitate. Trebuie să protejăm ce avem mai valoros”, a conchis ministrul Culturii.

Informații noi și de la șeful Parchetului olandez care investighează furtul din Olanda

 

„Este de aşteptat ca o parte sau toate comorile de artă româneşti furate de la Muzeul Drents din Assen să fie găsite.” Este afirmația făcută de Diederik Greive, ofiţer şef al Parchetului din nordul Ţărilor de Jos. Trei suspecţi sunt încă în arest. În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, infractorii au spart cu explozibil o uşă a Muzeului Drents. În câteva minute au reuşit să fure cele mai importante comori.

Valoarea totală a acestora a fost stabilită la 5,8 milioane de euro. La mai puţin de o săptămână după jaf, trei suspecţi au fost arestaţi în Heerhugowaard. Trei suspecţi sunt încă în arest. O femeie a fost eliberată, dar este în continuare suspectă. O a cincea persoană este încă în libertate.

„Există încă suficiente informaţii cu care putem lucra. Oamenii (suspecţii, n.r.) sunt încă în arest şi sunt interogaţi. Încă lucrăm din greu la asta”, a sublinia el în emisiunea „Cassata” de la Radio Drenthe.

O echipă specială de căutare formată din zeci de persoane este pregătită să recupereze piesele. În plus faţă de Coif, trei brăţări de aur au fost furate din muzeu.

„În acest caz, am mers foarte departe în difuzarea de informaţii de la suspecţi care erau deja în arest. Întotdeauna, trebuie să vezi mai întâi dacă este legal. Ei bine, a fost. A existat o indicaţie. Apoi trebuie, de asemenea, să te gândeşti: va funcţiona? Această aşteptare s-a dovedit a exista. Chiar aveam nevoie de indicii cu privire la locul în care au fost acele persoane care au fost reţinute”, a precizat Diederik Greive, ofiţer şef al Parchetului din nordul Ţărilor de Jos.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: