VIDEO George Niculescu (ANRE) explică de ce prețul energiei în România este departe de nivelul din vestul Europei

sursa: captura de ecran

Prețul energiei electrice pe piața spot din România a depășit, pentru prima dată în istorie, pragul de 1.000 de euro/MWh, în timp ce în unele țări din vestul Europei, prețurile sunt chiar de patru-cinci ori mai mici. George Niculescu, președintele ANRE, a explicat  în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că această discrepanță este legată de capacitatea redusă de interconectare dintre țări, care limitează fluxul de energie ieftină din vest către est.

„Piețele sunt cuplate însă capacitatea de interconectare dintre țări dau posibilitatea energiei să circule într-un volum mare sau într-un volum redus. Imaginați-vă că avem două pahare care sunt interconectate de un pai. Cu cât paiul este mai gros, cu atât apa circulă mai ușor dintr-o parte într-alta. La fel și cu energia electrică. România este interconectată, dar nu depinde doar de interconectările pe care România le are cu țările vecine, ci contează și cele care sunt făcute mai departe. Spre exemplu, capacitatea de interconectare de transport a Ungariei cu Austria, dau un exemplu pentru a înțelege cum funcționează la nivelul regiunii. Prețurile, vă spuneam, sunt aproape aliniate. Diferențe foarte mici, de câteva procente, între România, Ungaria, Bulgaria sau Grecia. Cu cât mergem în vestul Europei și vedem că vestul Europei a instalat mai multe capacități de producere de energie din surse regenerabile vedem că prețul energiei scade”, spune Niculescu.

Niculescu a subliniat importanța continuării investițiilor în infrastructura de transport și distribuție, menționând că fondurile europene disponibile pentru modernizare ar putea ajuta la stabilizarea prețurilor fără a crește tarifele pentru consumatori.

„Am avea acces la acea energie dacă capacitățile de interconectare dintre țări ar putea să preia energia ieftină care se produce în mod tradițional, în mod general în țări din vestul Europei am lua-o și am putea, prin interconexiuni, să o aducem în țările din estul Europei. De aceea, foarte important ca ritmul investițional să continue. Transelectrica și operatorii de distribuție să acceseze fondurile disponibile din fondul pentru modernizare. Avem o șansă fără precedent, sunt bani alocați dedicat activităților de monopol, de distribuție și de transport, special linie pentru acești operatori. Cu cât scriu mai bine proiecte de finanțare, cu atât banii pot fi alocați, contracte semnate, investiții făcute fără să vedem creșteri de tarife. Știm foarte bine că operatorii de distribuție au activitate de monopol, iar tarifele de distribuție sunt reglementate de către noi de către autoritatea de reglementare.

Banii care sunt atrași din fonduri europene nu primesc rată de rentabilitate. Deci, practic, consumatorul final beneficiază de servicii de distribuție mult îmbunătățite, fără să simtă lucrul acesta în factură”, a explicat președintele ANRE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: