Președintele ANRE, George Niculescu, a anunțat noi reguli destinate reducerii costurilor de echilibrare a sistemului electroenergetic și îmbunătățirii transparenței pe piață. Printre măsurile aprobate se numără introducerea conceptului de „cerere elastică” pentru a controla prețurile excesive observate în piața de echilibrare, unde s-au înregistrat valori de până la 10.000 lei/MWh. Niculescu a explicat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că prin această măsură, ANRE dorește să evite prețurile nejustificate și să protejeze consumatorii.
„Într-adevăr, am văzut că în piața de echilibrare s-au înregistrat niște prețuri foarte mari care n-au nicio justificare cu costurile unui producător de energie electrică, am avut în piața de echilibrare și valori de 10.000 lei/MWh, 2.000 euro/MWh. Nu au nicio legătură prețurile acestea cu costul de producție al unui MWh. Și atunci dorința autorității de reglementare a fost aceea de a interveni, evident, ținând cont de legislația europeană, pentru că avem un regulament pe care nu putem să-l încălcăm pentru că dacă-l încălcăm intrăm în procedură de infringement și nu ne dorim lucrul acesta și soluția găsită de colegii mei a reprezentat-o această cerere elastică”, a explicat Niculescu.
Un alt aspect important al noilor reguli este transparența, care va permite consumatorilor să identifice producătorii care vând energie la prețuri ridicate și să prevină posibile manipulări ale pieței.
„Un alt lucru pe care l-am făcut este acela de a restrânge perioada în care capacități de producție stau în perioadă de probe, pentru că puteau sta în perioadă de probe o perioadă lungă de timp fără să plătească dezechilibre, iar dezechilibrele acestea erau suportate în final de consumatori și atunci am intervenit și am redus aceste perioade în care ei pot să-și facă testele necesare punerii în funcțiune a capacității de producție și foarte important, după discuții cu Consiliul Concurenței am luat decizia de a transparentize această piață mai mult decât era, adică dacă un producător de energie electrică scoate la vânzare această cantitate de energie la un preț din acesta de care suntem uluiți cu toții când îl vede, mie, în calitate de consumator, eu mi-aș dori să știu cine este acest producător care vinde energia la 10.000 lei/MWh
Ordinul aprobat în unanimitate de comitetul de reglementare prevede și măsuri de transparentizare, în așa fel încât toți cei interesați, consumatori de energie sau cei care sunt pasionați de domeniul energiei să știe care sunt producătorii sau care sunt furnizorii de servicii de echilibrare care cer aceste valori pe MWh. Pot fi sancționați doar în măsura în care avem semnale că se încearcă o manipulare a pieței, în condițiile în care vedem că piața de echilibrare, cumva comportamentul acestor producători, furnizori de servicii de echilibrare ne duce cu ideea la o astfel de acțiune de manipulare, atât noi, cât și Consiliul Concurenței putem să intervenim”, a declarat președintele ANRE.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News