Skip to content
Societate

VIDEO Gunoaiele Capitalei nu vor mai arde ilegal la groapa din Ulmeni: Consiliul Local Oltenița pune lacăt afacerii penale marca Nelu Iordache

Inquam Photos / Paul Ursachi

Consiliul Local Oltenița a interzis depozitarea de deșeuri pe raza localității, după scandalurile legate de rampa ilegală de sortare de la Ulmeni, ”afacere” care i-a adus lui Nelu Iordache încă un dosar penal. Anunțul a fost făcut de consilierul local Leonard Florin Petre.

GROAPA DE GUNOI – INCEPUTUL SFARSITULUI !

Luna aceasta – 15 octombrie 2021 – am depus personal la registratura Primariei Oltenita, o cerere de convocare a consiliului local Oltenita, intr-o sedinta extraordinara. Pe ordinea de zi a sedintei era proiectul de hotarare privind unele masuri in domeniul gestionarii deseurilor, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Oltenita.

Asa cum era prevazut in cererea pe care am depus-o, in data de 28 octombrie 2021 a avut loc sedinta extraordinara si a fost adoptata hotararea prin care SE INTERZICE TRANSPORTUL, PROCESAREA SI DEPOZITAREA ORICARUI TIP DE DESEURI PROVENITE DIN ALTE LOCALITATI, PE RAZA ADMINISTRATIV-TERITORIALA A MUNICIPIULUI OLTENITA.

Este mare victorie a tuturor celor care s-au luptat cu reteaua de protectie din spatele gropii de gunoi !

Este, practic, INCEPUTUL SFARSITULUI pentru groapa de gunoi si al tuturor celor care, sub o forma sau alta (stiu ei care !), au beneficiat de zecile de milioane de euro, incasate cu pretul deterioararii calitatii vetii oltenitenilor”, a scris consilierul local Leonard Florin Petre, pe pagina sa de Facebook.

Leonard Florin Petre

”Stația de sortare” – groapa ilegală a lui Nelu Iordache

Aflat deja în pușcărie pentru o condamnare de 11 ani, celebrul afacerist Nelu Iordache este cercetat de procurorii DNA într-un nou dosar. În septembrie 2021, Nelu Iordache a fost ridicat de polițiști de pe aeroport când încerca să părăsească țara cu destinația Italia.

Procurorii au efectuat în primăvară percheziții la două firme care operează așa-zisa “stație de sortare deșeuri” din localitatea Ulmeni, situată în aproprierea muncipiului Oltenița din județul Călărași. Stația de sortare este, în fapt, o groapă de gunoi ilegală. Au fost confiscate sume importante de bani și documente care atestă că afacerea patronată de Nelu Iordache prin interpuși a beneficiat de binecuvântarea autorităților de mediu din Călărași printr-o autorizație provizorie de sortare și tratare deșeuri. În realitate, Iordache cumpărase vechiul CAP din Ulmeni și-l transformase în rampă de gunoaie ilegală, fără să amenajeze sau să investească nici măcar în așa-zisa stație de sortare, care trebuia să fie dotată cu echipamente de tratare și sortare la standarde europene de protecția mediului.

Nelu Iordache (Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

În vizorul DNA se află acum politicieni de top, parlamentari PNL, funcționari guvernamentali dar și angajați ai agenției si gărzii de mediu precum si funcționari din primăria Oltenița. Toți sunt investigați acum că au pus umărul la succesul afacerii cu gunoaie a celebrului Iordache care ar fi încasat, prin firmele interpuse, zeci de milioane de euro de la primăriile de sector din Capitala pentru a trata și sorta, chipurile, gunoaiele bucureștenilor. Autoritățile din Oltenița, în frunte cu primarul liberal Costinel Milescu, au închis și ele ochii timp de aproape doi ani la dezvoltarea unei veritabile bombe ecologice la mai puțin de 2 kilometri de centrul orașului.

Bomba ecologică de la Ulmeni

Zeama otrăvitoare scursa din groapa lui Nelu Iordache a infiltrat pânza freatica, care la rândul ei migrează pe zeci de kilometri în subteran, ajungând astfel în apa potabilă și în culturile agricole care infestează animalele și oamenii. Cadavrele de animale moarte, mirosul pestilențial, fumul rezultat din arderea gunoaielor otrăvesc zi de zi locuitorii din preajma rampei ilegale. În plus, autoritățile veterinare au descoperit un focar de pesta porcina la Ulmeni. Cu toate acestea groapa de gunoi funcționează in continuare, la capacitate redusă însă, din cauza ca firmele de salubritate ce operează in sectorele 3, 2 și 5 din Bucuresti au fost și ele implicate in dosarul penal de la DNA și au oprit fluxul de gunoaie către Ulmeni. Surse din primăria Oltenița susțin ca în timpul nopții mașinile de gunoi continuă să aducă deșeuri la groapa pușcăriașului Nelu Iordache!

Zonă protejată, ajunsă bătaia de joc a afaceristului

Coșmarul ecologic de la Ulmeni a început în septembrie 2019 și este gestionat de companiile Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL. Acestea au îngropat direct în sol sau au depozitat pe o înălțime de peste 10 metri sutele de mii de tone de gunoaie din București pe care le incendiau periodic. Activitatea ilegală s-a desfășurat sub protecția agenției de mediu Călărași, sub paravanul unei banale activități de sortare și tratare a deșeurilor. S-a creat astfel o periculoasă groapă de gunoi ilegală care a ajuns astăzi la o suprafață de peste 100 de hectare, unde sunt depozitate direct pe sol deșeuri menajere care generează levigat și produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud și o poluare permanentă a fluviului Dunărea. Toate acestea se întâmplă într-o zonă naturală care este, teoretic, protejată, fiind înscrisă pe listele ariilor protejate Natura 2000 și a sitului Gumelniţa de la Olteniţa – Măgura Gumelniţa, înscris în Lista monumentelor istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *