Skip to content
Economie

VIDEO Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre scumpiri: Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, într-o conferință de presă la sediul instituției, a precizat că România nu are cea mai mare inflație din Europa, ci sunt alte 7-8 state cu o inflație mai mare decât a țării noastre.

„Nu suntem pe locul 1 la inflație. Sunt alte 7-8 state cu o inflație mai mare decât a României”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform graficului prezentant, Lituania se apropie de 16%, iar Estonia în jur de 15%, Cehia aproape 12.

„Și Bulgaria are inflație mai mare. (…) N-au deficitele fiscale pe care le are Romania”, a afirmat el.

El a remarcat la începutul prezentării că au fost episoade de panică în rândul consumatorilor, amintind de ulei și de euro la casele de schimb valutar.

Cele mai importante declarații:

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice, dar nu fac bine.

Avem cheltuieli fixe, rigide de aproape 90% din venituri. Mai ai și cheltuieli cu armata, în afară de salarii. Am avut și o pandemie. Toate astea duc la deficit. Mai întrebi de unde mai poți să faci investiții?

„Să se mai reducă impozitele”. Păi, de unde? Suntem în situația în care suntem. De unde sa mai reduci când veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%?

Nu cred că ajustarea economiei se mai poate face pe cheltuieli. Ai nevoie de venituri mai multe.

Investitiile merg, dar nu fantastic. Constructiile sunt afectate de costul materialelor de construcții. Constructorii se plâng de acest lucru. Au și ei dreptatea lor.

Avem o cerere, e pe credit.

De așteptat ca o mică parte a imigranților ucraineni să se stabilească în România și să contribuie activ pe piața muncii, dată fiind și structura particulară a fluxului migratoriu, alcătuit preponderent din femei cu copii.

Revenim cu detalii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *