Skip to content
Politică

VIDEO. Guvernul a aprobat proiectul de desfiinţare a SIIJ. CSM a dat aviz negativ

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, deşi CSM a avizat negativ această propunere făcută de ministrul USR al Justiţiei, Stelian Ion.

A fost aprobat un proiect de lege pivind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Este o promsiunea a coaliţiei de guvernare, dar este şi o recoandare şi pentru respectarea MCV. CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această secţie, CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei, ci pentru alte considerente”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern. ”, a declarat florin Cîţu, la finalul şedinţei.

" "
" "

 

 

Ministrul Justiţiei Stelian Ion anunţase săptămâna trecută, după ce CSM a adat aviz negativ proiectului de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, că a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pentru proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iniţiat de Ministerul Justiţiei. CSM a transmis oficial că Plenul a hotărât avizarea negativă a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (11 Aviz negativ, 7 Aviz favorabil şi 1 Aviz favorabil cu observaţii).

În aviz se arată că “proiectul de lege analizat ar conduce în esenţă la schimbarea competenţei de efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni săvârşite de magistraţi revenindu-se la soluţia anterioară Legii numărul 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii numărul 304/2004 privind reorganizarea judiciară, în care competenţa de efectuare a urmăririi penală revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curţile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”.

Soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor. Astfel de garanţii se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ şi ar fi putut constitui o bază pentru iniţierea unei analize consistente care să ofere soluţiile potrivite pentru protejarea independenţei justiţiei. În mod regretabil însă, aceste garanţii au fost calificată drept superimunităţi în unele luări de poziţie publice inclusiv ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri în stat”, a arătat Plenul CSM.

1 comentariu la “VIDEO. Guvernul a aprobat proiectul de desfiinţare a SIIJ. CSM a dat aviz negativ

  1. Cine-i mai verifica pe magistrati pentru greselile lor? Ei sint mai egali decit noi toti? De cind a plecat L.C. Kovesi de la DNA, asta nu mai exista! Si nu se omoara cu firea nici ANI,nici DIICOT,nici… Halal justitie!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *