UPDATE VIDEO Guvernul a pregătit OUG privind majorarea veniturilor din Educaţie. Replica sindicatelor şi a părinţilor

INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN
INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

UPDATE, ORA 14.22

Preşedinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) Iulian Cristache a precizat, referitor la anunţul purtătorului de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru privind ordonanţa de urgenţă pregătită de Executiv care prevede majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, că astfel de „daruri” mai mult agită lucrurile înaintea unei noi întâlniri cu sindicatele din Educaţie. El a mai spus că nu este dorit dialogul de către Guvern. „Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a mai spus Cristache.

Nu înţeleg modul de comunicare al Guvernului. Sunt convins că domnul Cărbunaru nu iese de bună voie să declare ce doreşte domnia sa. De cine este împins? De PNL, de PSD? Dacă ar fi de amândouă, la pachet, este grav, înseamnă că sunt şanse mici să vorbim de o înţelegere rapidă. Cum să faci astfel de «daruri», care mai mult agită, înaintea unei noi întâlniri?”, a scris Iulian Cristache, duminică pe Facebook.

El a adăugat că pare că Guvernul nu doreşte un dialog.

„Adevărat că şi sindicatele şi-au schimbat cererea, de la 15% la 25%, dar se pot găsi soluţii la jumătate. Practic, vorbim de acoperirea inflaţiei, nu de altceva. Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a completat Cristache.

El a mai declarat, duminică la Digi 24, că declaraţia de la Guvern a lui Dan Cărbunaru vine „fix ca nuca în perete”.

Guvernul a anunţat, duminică prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unei prime pentru cariera didactică din învăţământul de stat în valoare de 1.500 care va fi dată în luna octombrie a acestui an. De asemenea, personalul didactic şi didactic auxiliar va primi şi o primă de compensare de 1.000 de lei, care va fi acordată în luna iunie.

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice se află în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea unei prime pentru carieră didactică din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă poate fi accesată AICI.

„Acordarea primelor de carieră didactică reprezintă o măsură care susţine dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creşterii calităţii  şi echităţii sistemului educaţional şi generează performanţă pe termen lung în activitatea educaţională fiind un pilon important în susţinerea serviciului public de educaţie. Întrucât până la adoptarea noi legi a salarizării stabilite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nevoie de o formă de compensare salarială pentru a acoperi creşterile de preţuri generate de rata inflaţiei dar şi pentru susţine personalul didactic, dicatic auxiliar dar şi personalul nedidactic în activitatea educaţională pe care aceştia o desfăşoară”, prevede proiectul de act normativ.

UPDATE, ORA 13.51

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni. Acesta reclamă că Guvernul a modificat prin OU, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviştilor. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor duminică, pentru News.ro, întrebat cum răspuns angajaţii din sistemul de educaţie noi oferte anunţate duminică de Guvern prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru.

Nistor a precizat că profesorii nu vor renunţa la protestul anunţat pentru marţi, în Capitală, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, acţiune la care sunt aşteptaţi 20.000 de salariaţi din educaţie.

Continuă acţiunile de protest şi în alte mari oraşe” a anunţat Nistor.

În ceea ce priveşte faptul că proiectul de act normativ anunţat duminică a fost publicat deja pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi pus în transparenţă publică, liderul sindical spune: „Nu mă interesează ce apare pe site-ul Ministerului Fondurilor sau ce se discută la nivel de Guvern, pe mine mă interesează ce comentează colegii noştri din unităţile de învăţământ care au făcut cinci zile de grevă şi care de luni continuă acţiunea de protest. Asta contează! Iar Guvernul acesta cu bune intenţii, în ghilimele, îşi permite să modifice Legea Dialogului Social, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aşa, la sfârşit de săptămână, ca să exercite presiuni asupra colegilor noştri! Aşa că nu mă interesează ce discută Guvernul pe site-urile lor! Să vină cu o ofertă corectă, cu o soluţie corectă în faţa colegilor noştri şi dacă au neclarităţi să meargă în şcoli!”

Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenului de bacalaureat şi a Evaluării Naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

UPDATE, ORA 13.24

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii Marius Budăi să demareze de luni dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, începând cu cei din Educaţie, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. „Dialogul va continua astfel încât miercuri la şedinţa de Guvern să poată avea loc o discuţie, o analiză în interiorul Executivului privind formula optimă privind salarizarea în sistemul bugetar”, a mai spus el.

Din dispoziţia domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, începând de mâine, ministrul Muncii Marius Budăi începe dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, desigur începând cu cei ai educaţiei, dar nu numai, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. Am anunţat zilele trecute accelerarea calendarului, devansarea sa pentru data de 15 iulie. Era fixat ca termen sfârşitul acestui an în decembrie, dar iată că 15 iulie este termenul asumat la nivelul Guvernului pentru a avea noile grile ale salarizării personalului din sistemul bugetar şi pentru a câştiga timp, deoarece 15 iulie este termenul până la care experţii Băncii Mondiale sunt aşteptaţi să îşi prezinte opinia, analizele şi viziunea cum ar trebui să arate noile grile ale salarizării din sistemul public. În paralel, pentru a reuşi să comprimăm cât mai mult etapele necesare pentru a ajunge la o variantă finală şi corectă a sistemului de salarizare din România, ministrul Muncii va începe de mâine consultările, discuţiile, dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din toate domeniile, începând cu Educaţia. Este una dintre solicitările pe care liderii sindacali le-au adresat şi iată Guvernul demarează rapid, devansând inclusiv procesul de dialog pe această temă”, a explicat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Palatul Victoria.

El a adăugat că, până miercuri, atunci când va avea loc şedinţa de Guvern, premierul a cerut ministrului Muncii ca acest dialog să se realizeze accelerat cu toţi reprezentanţii sindicatelor,începând cu Educaţie.

Educaţia este pentru acest Guvern o prioritate şi se va păstra ca prioritate la nivel naţional şi în viziunea pe care viitorul program de guvernare care va deveni lege, prin votul în Parlament, o să îl consfinţească. Aceasta din perspectiva garanţiilor necesare pentru tot contextul educaţional. Este nevoie de o nouă lege a salarizării care să ofere posibilitatea de a avea venituri mai mari profesorilor, educatorilor şi tuturor celor care lucrează în sistemul educaţional. Dialogul va continua astfel încât miercuri la şedinţa de Guvern să poată avea loc o discuţie, o analiză în interiorul Executivului privind formula optimă privind salarizarea în sistemul bugetar”, a completat Cărbunaru.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat duminică faptul că Guvernul a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de bacalaureat.

Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didcatic auxiliar şi nedidactic. Voi prezenta ceea ce în următoarele minute iniţiatorii actului normativ Ministerul Investiţiilor şi Proiecteor Europene şi MEN vor posta în transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să fie pe masa Guvernului şi adoptat curând”, a declarat Cărbunaru.

El a precizat că efortul bugetar depăşeşte 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei din exerciţiul financiar 2021-2027m 313 milioane lei din bugetul, în total 729 milioane lei, notează news.ro.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: