Skip to content
Externe

VIDEO Haos în Sudan după ce mai mulți membri ai guvernului civil au fost arestați

captura video

Mai mulți membri ai guvernului de tranziție din Sudan au fost arestați chiar în casele lor, în contextul unei crize politice profunde în această țară africană, relatează BBC și Reuters. Cel puțin patru membri ai cabinetului sudanez civil au fost arestați de soldați neidentificați în primele ore ale zilei de luni. Conform unor informații neconfirmate încă, a fost arestat inclusiv prim-ministrul civil al guvernului țării, Abdallah Hamdok. Nu este încă clar cine a făcut arestările, iar armata nu a comentat încă asupra informațiilor apărute în presa internațională.

Martorii spun, însă, că internetul a fost tăiat în capitala Khartoum, iar primele imagini care au apărut pe rețelele sociale arată mulțimi furioase care ard cauciucuri pe străzi, scrie Digi 24. Liderii grupurilor pro-democrație din Sudan au cerut susținătorilor lor să se opune oricărei încercări de lovitură de stat militară. Informațiile despre aceste arestări vin în situația în care Sudanul este măcinat de tensiuni profunde între autoritățile civile și militare care împart puterea într-un aranjament de guvernare comună din 2019, de când l-au dat jos de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir. Acesta a fost înlăturat de la conducerea țării după 30 de ani.

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat, atribuită susținătorilor lui al-Bashir, aceasta fiind dejucată în septembrie. La începutul acestei luni, adversarii tranziției democratice a țării au ieșit pe străzile capitalei pentru a cere armatei să preia puterea prin lovitură de stat. De cealaltă parte, joi, susținătorii guvernului de tranziție au ieșit și ei în stradă pentru a-și arăta susținerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *