VIDEO Igor Grosu, declarații în exclusivitate pentru PS News. Ce spune despre referendumul privind aderarea la UE

Foto Facebook Igor Grosu

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a vorbit pentru PS News despre referendumul din luna octombrie a acestui an subliniind că „toate măsurătorile independente arată susținere pentru acest referendum”.

„Atmosfera dinaintea referendumului din octombrie este bună. Toate măsurătorile independente arată susținere pentru acest referendum, pentru parcursul european. Este nevoie, bineînțeles, de mobilizare, ceea ce noi o să și facem. Vom mobiliza toate resursele și vom vorbi cu oamenii astfel încât pe 20 octombrie să punctăm referendumul pentru aderarea la UE și pentru alegerile prezidențiale”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu, prezent joi, 23 mai a.c., la Black Sea and Balkans Security Forum a menţionat, în discursul său, că Ucraina şi Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, unde viaţa omului şi respectul pentru demnitatea umană sunt „valori supreme”.

„Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, prosperă, unde viaţa omului şi respectul pentru demnitatea umană constituie valori supreme, am decis să ne rupem de imperiul răului. Ne exprimăm solidaritatea cu Ucraina şi condamnăm acest război injust al Rusiei (…). Noi nu mai avem timp. Discuţiile privind extinderea UE nu mai pot fi continuate în termenii care au avut loc până în februarie 2024. Suntem în cu totul altă situaţie care necesită mai mare mobilizare şi o mai mare viteză în acţiunile noastre. Am decis să mergem împreună în UE, am primit împreună statutul de ţară candidat, am primit împreună noutatea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”

Igor Grosu a reamintit relaţia deosebită pe care Republica Moldova o are cu România şi a afirmat că „ne ajută atât pe noi, cât şi Ucraina, să rezistăm, să învingem şi să ne alăturăm marii familii europene”.

Pe 20 octombrie 2024, în R.Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, dar și referendumul de aderare la Uniunea Europeană. Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit celui mai recent sondaj WatchDog, peste 55 la sută dintre cetățenii moldoveni își doresc aderarea la Uniunea Europeană. 25 la sută dintre respondenți ar vota împotriva aderării la UE, în jur de 7 la sută dintre cetățeni nu ar participa la plebiscit, iar aproape 10 la sută sunt indeciși.

Maia Sandu este cotată cu cele mai mari șanse și poate obține un al doilea mandat, chiar din primul tur de scrutin, susțin experții moldoveni. Potrivit Constituției, mandatul șefului statului durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului și până la depunerea jurământului de președintele nou-ales. Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: