Skip to content
Societate

VIDEO IGSU anunță eliberarea Ghidului de bune practici pentru depozitarea şi utilizarea în siguranţă a îngrăşămintelor în fermă

fermafrasin.agra.ro

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi IGSU au prezentat duminică, cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România, Ghidul de bune practici pentru depozitarea şi utilizarea în siguranţă a îngrăşămintelor în fermă, elaborat în colaborare cu Azomureş.

Evenimentul a avut loc la sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a precizat că ghidul a fost elaborat în urma mai multor consultări şi al încheierii unui protocol de colaborare cu Azomureş.

Acest ghid a fost diseminat deja către toate unităţile subordonate, către toate Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă care vor desfăşura activităţi preventive în toate locaţiile unde există depozitate astfel de substanţe pe bază de azotat de amoniu„, a informat Iamandi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, ghidul este succint, uşor de citit şi foarte uşor de aplicat.

Sunt informatii legate de siguranţa utilizării produsului de către persoanele care sunt în măsură să îl utilizeze, mă refer la depozitari şi la fermieri, legate de modul în care se poate interveni în cazul apariţiei unui incendiu, legate de protecţia mediului înconjurător, modul în care trebuie manipulate aceste produse şi utilizate în fermele agricole şi importanţa citirii etichetelor.

Este un capitol special pentru modul în care se citesc etichetele de pe produs, pentru că, uneori, acest lucru poate fi considerat destul de dificil şi atunci am considerat oportun să punem şi aceste informaţii.

Am tipărit 15.000 de exemplare, urmează să fie distribuite prin intermediul Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă la nivel naţional şi, în paralel, prin intermediul distribuitorilor noştri pentru ca fiecare fermier, la un moment dat, să aibă un astfel de ghid”, a afirmat Maior.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că accidente cauzate de îngrăşămintele chimice s-au produs în toată lumea, nu numai în România. El a amintit de explozia produsă la Mihăileşti, soldată cu numeroase victime, în care a fost implicat un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.

Apariţia acestui ghid şi faptul că Azomureş a acceptat colaborarea şi chiar au venit ei cu inţiativa (…) a fost un lucru care acum se concretizează, chiar de Ziua Protecţiei Civile. (…)

În data de 1 martie este şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, iar în 4 martie o să comemorăm cutremurul din România, este o zi în care toţi ne gândim la prevenire şi la modul în care ne pregătim în cazul unui nou cutremur.

Toate aceste aspecte trebuie să ne aducă aminte de cei care lucrează zi de zi pentru protecţia noastră, pentru prevenirea unor incidente şi pentru minimalizarea impactului unor astfel de incidente care pot să apară şi al altor dezastre”, a transmis Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *