Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat ce s-a decis în urma discuțiilor de la Paris despre garanţiile de securitate ale Europei pentru Ucraina.
Convocaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, au participat lideri din 27 de ţări europene, inclusiv şefii de guvern ai Germaniei şi Regatului Unit, şefii NATO şi UE, precum şi vicepreşedintele Turciei şi reprezentanţi din Canada şi Australia. La reuniune a fost prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Selecțiuni din declarațiile lui Ilie Bolojan
- S-a finalizat reuniunea pentru pace convocată în vederea construirii unei păci robuste pentru Ucraina și Europa.
- A fost prezentatul acordul din Marea Neagră. Țările salută acest acord, dar constantăm că Ucraina a fost de acord ca acordul să fie extins nu doar pentru Marea Neagră, ci și terestru și aerian. Din păcate nu s-a ajuns la acest acord. Rusia nu a acceptat aceste condiții. Teoria că unii vor pace și alții război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat la negocieri. Țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijunul pentru Ucraina și întărirea flancului estic.
- Întrucât Marea Neagră este o zonă strategică pentru România, România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului. Vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat. O zonă sigură la Marea Neagră este un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea zonei.
- Un alt punct important a fost cu coordonarea cu SUA în problemele privind asigurarea păcii în Ucraina. Această coordonare este foarte importantă pentru că ține de ceea ce ține până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor ca un factor de descurajare a Rusiei și măsuri post-ajungere la un acord în așa fel încât să existe garanții suficient de puternice pentru că acordul nu este doar o fază temporată între 2 războaie ci o pace robustă.
- Un alt subiect discutat îl reprezintă forțele de garantare a păcii. România nu va trimite niciun militar român în Ucraina.
- Tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și pe teritoriul României. Vom participa ca stare de tranzit la aceste discuții.
- Un alt punct a fost creșterea capabilităților miltare, o continuare a discuțiile de la Consiliul European. România are un grup de lucru, a fost o primă întâlnire săptămâna trecută.
- Concluzia reuniunii de astăzi a fost cea de acțiuni unitare, de angajament pe securitate și acțiune coordonată împreună cu SUA.
Am putea vedea mai mulți militari NATO pe teritoriul României? În cazul în care se va ajunge la pace, țările NATO iau în calcul să apere Ucraina dacă este atacată?
- Da, este posibil să se discute de o creștere numerică a forțelor NATO care sunt pe flancul estic, decizia care poate fi luată după summitul NATO din iunie. Legat de garanții nu s-a discutat în reuniunea de astăzi. Neavând un astfel de acord și nefiind în apropierea lui, urmează ca în perioadă următoare să se clarifice acest aspect.
Emmanuel Macron a anunțat o nouă formă de sprijin pentru Ucraina. Ați văzut disponibilitatea și din partea altor state?
- Aproape toate țările UE, cu excepția uneia sau două, vor respecta ce s-a decis la Consiliul European. Sumele care revin fiecărui stat au fost confirmate. Asta nu înseamnă că statele care nu sunt UE nu vor acorda sume suplimentare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News