Skip to content
Societate

VIDEO Imagini din timpul evacuării pacienţilor Spitalului Suceava, după izbucnirea incendiului

captura video

Un martor al incendiului produs în noaptea de 2/3 februarie, în Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean Suceava a filmat momentul în care salvatorii merg din salon în salon pentru a-i evacua pe bolnavi.

În înregistrarea video publicată de televiziunea Intermedia se observă cum salvatorii, angajaţi ai spitalului, pompieri şi poliţişti locali, se deplasează pe holul unei secţii şi prin saloane pentru a-i evacua pe pacienţii internaţi.

Operaţiunea s-a desfăşurat cu dificultate pentru că secţia era plină de fum, iar unii dintre pacienţi nu se pot autoevacua şi au nevoie de ajutor.

Un martor internat în Secţia Diabet a povestit cum au acţionat angajaţii spitalului după izbucnirea focului

„O doamnă de la etajul 4 destul de speriată, care avea masca neagră de la inspiraţia fumului, spunea ca a simţit un pic de miros de fum şi imediat a început să cadă tavanul fals şi să se vadă flacăra.  Realitatea e ca n-am văzut niciodată atât de mulţi oameni atât de înspăimântaţi, în şocuri de panică, plângând şi tremurând de emoţie şi frică şi totodată n-aş fi crezut că personalul de serviciu poate fi atât de calm, de lucid şi totodată amabili şi ocrotitor cu mulţimea de bolnavi destul de inghesuiţi într-un final dacă e să ne gândim la situaţia sanitară actuală.  Ideea este că din punct de vedere tehnic protecţiile instalaţiilor electrice au lucrat impecabil, foarte selectiv, tot spitalul a fost alimentat cu energie tot timpul, lifturile au funcţionat pentru cei imobilizaţi pe tărgi, paturi şi scaune cu rotile, noi cei care puteam sa ne deplasăm am coborât în condiţii bune pe scări. Nu am fost scoşi afară, am fost cu toţii masaţi la etajul 2 la nivelul administrativ chiar în faţa biroului managerului spitalului şi în secţia imediat vecină cred ca Neurologie”, a scris Cătălin Toropa, într-o postare pe Facebook.

El a concluzionat că acţiunea de evacuare a fost impecabil realizată de personalul de serviciu : „Personal am fost impresionat de amabilitatea şi agilitatea personalului de la secţia unde am fost găzduiţi pentru a altepta lichidarea incidentului. Am fost îndrumaţi cum să ne aşezăm astfel încât să nu blocăm căile de acces care erau necesare bolnavilor în carucioare sau în paturile (ultramoderne şi destul de uşor de manuit), ni s-a dat apa de băut, măşti pentru că la evacuarea de urgenţă n-am mai apucat să-mi iau una, dezinfectant pentru mâini, excelentă organizare, felicitări personalului medical şi administrativ al spitalului, felicitari personalului de la diabet si neurologie!”, a transmis bărbatul.

El şi-a exprimat opinia şi cu privire la intervenţia pompierilor sosiţi la faţa locului pentru a lichida incendiul:

„Incidentul a fost rapid finalizat de pompierii care într-adevar nu seamănă deloc cu pompierii pe care-i ştiam eu din tinereţe. Mi s-au părut totuşi dotaţi cu echipament aparent prea greoi care mie cred ca mi-ar fi extrem de incomod şi apăsător de folosit mai ales când trebuie să te mişti maxim de rapid. Aş fi curios să aflu ce greutate are echipamentul complet al unui pompier din zilele noastre. În fine, a fost o zi sau o noapte pe care n-am s-o uit degrabă! Acum am ajuns in salonul nostru din nou, este bine, un pic cam rece pentru ca au fost deschise geamurile pentru aerisire şi pe hol miroase un pic a plastic ars… Ce chestie totuşi!… Mă internez şi eu o dată la 15 ani şi iată, e cu artificii!… Sper să se refacă repede secţia sau secţiile afectate”, a mai transmis pacientul.

Cum s-a desfăşurat acţiunea de stingere a incendiului 

Reamintim că imediat după miezul nopţii, un incendiu a izbucnit într-un salon al Secţiei Ginecologie de la Spitalul Judeţean Suceava. Au fost evacuaţi peste 300 bolnavi, dintre care peste 100 de copii.  Într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava se arată că iniţial, la faţa locului s-au deplasat forţele şi mijloacele de la Detaşamentul de Pompieri Suceava (5 autospeciale cu apă şi spumă, o descarcerare uşoară, o autoscară de intervenţie la înălţime, o ambulanţă SMURD B2 şi o Autospecială de Transport Personal şi Victime Multiple – ATPVM) , ulterior fiind activat şi Planul Roşu de Intervenţie. Astfel, pe lângă subunităţile pompierilor militari suceveni, au mai fost solicitate resurse şi de la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Botoşani şi Iaşi, în total, fiind alocate intervenţiei, etapizat, 7 autospeciale cu apă şi spumă, 8 ambulanţe SMURD, 3 autoscări de intervenţie la înălţime, 5 Autospeciale de Transport Personal şi Victime Multiple, 2 autospeciale de intervenţii complexe şi un echipaj pentru descarcerare.

De asemenea, în sprijin, au intervenit şi 9 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava. Deoarece incendiul a fost localizat în timp scurt, din totalul forţelor şi mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază. La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta cu flacără şi degajări de fum la elemente combustibile ale instalaţiei electrice (izolaţie cabluri) şi ale instalaţiei de ventilare, dispuse în planşeul holului de la etajul IV (Secţia Obstetrică-Ginecologie), în dreptul salonului nr. 7. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

„Concomitent cu acţiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor (pacienţi, personal medical şi auxiliar) de la nivelul etajului IV şi de la etajele superioare (V-IX). Pe parcursul intervenţiei au fost evacuaţi, de către pompierii militari şi de către personalul de pe locul de muncă, 329 de pacienţi, dintre care, 102 copii (57 nou-născuţi). Pacienţii au fost evacuaţi pe secţiile de la etajele inferioare şi în Unitatea de Primiri Urgenţe. Aceştia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicaţii cu fum şi gaze toxice. Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată 10 minute mai târziu”, se arată în comunicat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *