Skip to content
Societate

VIDEO În Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au fost 125 de pacienți, din care 120 COVID. Arafat: „Unitatea nu avea senzori de incendiu”

Inquam Photos/Octav Ganea

Un incendiu a izbucnit vineri, 1 octombrie, la ora 9.50, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa. Acolo sunt internaţi pacienţi cu Covid-19. Planul Roşu a fost activat. Şapte bolnavi au murit. Șeful DSU, Raed Arafat, face primele declarații după incendiul de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, în urma căruia au murit 7 persoane.

Raed Arafat:

Condoleanțe familiilor celor care i-am pierdut azi în această tragedie, la care s-a intervenit după ce a venit un apel de urgență la orele 9.48.

Primul echipaj a sosit la 9.56, la o distanță de 3,5 km. Resursele – 5 ofițeri, 128 subofițeri, 51 mijloace. Serviciul de ambulanță: 10 ambulanțe, posibil și altele care au venit și au plecat. 8 mașini de prim-ajutor, una de ATI, una de multiple victime. Au venit din județul Ialomița, Călărași, Galați

Colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al IGSU:

După primirea apelului, s-a declanșat planul roșu de intervenție. Apoi s-a procedat un dispozitiv pe mai multe laturi ale clădirii și la salvarea pacienților.

Incendiul a fost la ATI pe circa 350 mp, afectând mai multe spații, saloane.

Cauza probabilă – suntem în curs de cercetare.

Având și victime decedate s-a deschis dosar penal.

Raed Arafat:

În spital au fost 125 de pacienți, din care 5 non-COVID și 120 COVID, din care 10 la ATI.

S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale.

La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri.

Pacienții vor rămâne în județ, DSP avea deja identificate 201 paturi care urmau să se deschidă în următoarea perioadă.

Doctor Rodica Tudoran:

S-au evacuat pacienții în Spitalul Județean Constanța, spitalul de pneumofiziologie Palazu Mare și Spitalul Militar Constanța.

S-au deschis paturi ATI în Spitalul Județean, prin relocarea unor paturi.

42 de pacienți au ajuns la Spitalul Județean și 3 membri ai personalului medical. Un pacient a decedat.

În Spitalul Județean s-au internat 16 pacienți, din care 7 în ATI.

7 pacienți au mers la Palazu Mare.

10 au fost transferați la Agigea.

3 au plecat acasă, la propria cerere.

La Spitalul Militar inițial au ajuns 29 de pacienți. Un pacient a decedat în timpul transportului.

La spitalul de pneumofiziologie sunt 50 de pacienți.

În continuare am primit pacienți nou veniți în UPU cu diagnostic sau suspectați de COVID.

Dacă va fi nevoie, se va apela la ajutor în zilele următoare.

Raed Arafat:

Din păcate, am avut și 7 persoane decedate. La început s-a confirmat cifra de 9 persoane și apoi a fost actualizată.

Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar.

Ne cerem scuze și ne bucurăm că sunt 7 și nu 9.

Spitalul de infecțioase a fost supus la 2 controale ale ISU COnstanța în 2020 și feb 2021.

Au fost constatate anumite nereguli, unele care se referă la instalații electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului.

Existau în spital senzori pentru oxigen, iar instalația de detectare la incendiu nu exista.

Colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al IGSU:

Din documentele pe care le-am consultat până la acest moment, obiectivul are mai multe clădiri vechi și nu se supuneau autorizării.

Au fost făcute lucrări care până în 2004 nu se supuneau autorizării.

2004-2007 s-au făcut lucrări și parte de semnalizare la incendiu, care atrăgeau această obligație.

În 2007 e un proces verbal de recepție a lucrărilor care atrăgeau această obligație.

În 2017 s-a comunicat, în timpul unui control al ISU, când s-a comunicat conducerii spitalului obligația. Nu au fost comunicate documente.

Nu există solicitare și depunere de acte prin care să se solicite autorizația de securitate la incendiu, deși în 2007 s-a născut această obligație.

Raed Arafat:

Am înțeles că au fost comunicări cu instituții superioare ierarhic lor și știm că la ISU nu a ajuns solicitarea.

Nu există pacienți de transferat, situația e sub control, pacienții transferați sunt în siguranță. Nu e necesar sprijin din alte județe.

În ce privește cauzele incendiului, date suplimentare despre avize, autorizații, vor fi comunicate după investigații.

Colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al IGSU:

Instalația de semnalizare la incendiu și a depășirii concentrației de oxigen urmau să fie finalizate după definitivarea proiectului european.

Raed Arafat:

DSU are 2 roluri: principalul e coordonarea structurilor de intervenție în caz de urgență. Pe noi ne vedeți când sunt probleme, când nu sunt nu apărem. Eu apar când e o problemă cu adevărat gravă. În cadrul departamentului, IGSU are rolul de prevenire și control. IGSU a alertat că există problemă. Executarea soluțiilor nu aparține de IGSU, DSU, MAI, nici ministrul Sănătății, pentru că aici merge unde e proprietarul, nici măcar de manager nu ține. Rolul nostru e să sprijinim.

Rolul DSU e intervenția, salvarea, să ajungă la timp, să facă tot ce e posibil când apare o tragedie și să facă tot posibilul să prevină în limita competențelor. Să dea autorizația, să nu o dea dacă nu e în regulă. Au avertizat managerul.

DSU intervine, are rol pe prevenire, constatare, control, dar DSU nu poate să rezolve problemele în locul celor care au responsabilitatea sau să dea finanțarea.

E posibil să ne trezim că dânșii aveau proiecte finanțate ca să rezolve problema, iar tragedia a apărut înainte să se rezolve problema.

Colonel Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea:

Pacienții erau pe paturi. La momentul respectiv am considerat că e mai rapidă evacuarea folosind metoda pe care am aplicat-o.

Saloanele erau micuțe și holul fiind micuț s-ar fi creat aglomerație.

La momentul respectiv am considerat că e mai facil să le scoatem pe fereastră.

Raed Arafat:

Pe instructaj pe incendii am avut o videoconferință cu miniștrii Bode și Cseke în care am cerut să se țină sesiuni de instructaj mai ales la ATI. Din informațiile de la ATI, un astfel de instructaj s-a ținut săptămâna trecută.

Q: Camerele au funcționat?

A: Nu știu. Procurorul va verifica.

Raed Arafat:

Noi nu am confundat că 2 persoane în viață ar fi decedat. S-a confundat un număr. S-a calculat din greșeală 9 în loc de 7, pentru că s-au calculat de două ori 2 decedați.

—————————————————————

UPDATE ISU a constatat (în anul 2017) că au fost efectuate lucrări la Spitalul de Boli Infecţioase pentru care nu au fost solicitate autorizaţii de stingere la incendiu, deşi trebuia făcut acest lucru.

UPDATE ORA 14.50 Raed Arafat susţine conferinţa de presă la Constanţa. Stela Halichidis, directoarea Spitalului de Infecţioase, lipseşte de la conferinţă.

UPDATE ORA 14.25 Ministerul Apărării Naţionale anunţă că Sistemul Medical Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT) Constanţa a fost redeschis, în regim de urgenţă, în cursul zilei de astăzi, 1 octombrie, pentru a prelua pacienţi evacuaţi în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din localitate.

Activitatea este în plină dinamică, medicii efectuând trierea pacienţilor în cadrul Compartimentului Primiri Urgenţe al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa (SMUCT), până la această oră fiind preluaţi 29 de pacienţi. Dintre aceştia, un număr de 26 pacienţi au rămas internaţi la SMUCT, iar un număr de 3 pacienţi au fost transferaţi la SMMIT Constanţa.

Capacitatea totală a SMMIT Constanţa este de 100 de locuri, cu suplimentarea personalului medical. Numărul de paturi care poate fi operaţionalizat în maxim 72 de ore este de 56 de paturi (din care, pentru cazurile medii, 20 de paturi cu oxigen de la reţea şi 20 paturi cu concentratoare de oxigen), cu personalul existent în acest moment în cadrul SMUCT.

SMMIT funcţionează ca secţie externă a Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa şi a fost operaţionalizat pe data de 27 septembrie 2020, pentru a prelua cazuri uşoare şi medii de infectare cu noul coronavirus.

„Întreaga facilitate este organizată într-un grup modular de containere care au înlocuit structura temporară de tip cort instalată iniţial pe acest amplasament. Aceasta a fost proiectată de la zero, racordată la toate utilităţile necesare (incluzând instalaţie de oxigen) şi interconectată la sistemul informatic al SMUCT“, informează MApN.

UPDATE ORA 14.20 Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va susţine o conferinţă de presă la Constanţa.

UPDATE ORA 13.55 Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost înregistraţi şapte pacienţi decedaţi în incendiu, nu nouă, aşa cum alte instituţii au anunţat. Confuzia ar veni de la o raportare făcută de unul dintre spitalele la care au fost transferaţi pacienţi răniţi.

UPDATE ORA 13.50 Spitalul de Boli Infecţioase a fost descoperit cu nereguli, în luna februarie, de inspectorii ISU Dobrogea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *