Logica bazinelor electorale este una simplă și imuabilă, care nu se schimbă decât în cazuri excepționale, spune politologul Radu Carp, în direct, la Puterea Știrilor.
„În decembrie, anul trecut, aveam același bazin, după cum afirmam chiar în această emisiune. Pentru a contracara bazinul electoral al domnului Georgescu și al domnului Simion, care luaseră 3,4 milioane de voturi, era nevoie de un candidat unic, PNL, PSD, UDMR, USR”, a explicat Radu Carp.
La vremea respectivă, singurul partid care a agreat această formulă, a fost UDMR, al cărui președinte, Kelemen Hunor, a propus un candidat unic, care putea fi Daniel Funeriu sau Theodor Paleologu. Însă celelalte partide au respins ideea, gândindu-se că vor comanda alte sondaje și vor găsi o altă formulă. Elena Lasconi, de asemenea, a susținut că vrea să candideze.
„S-a găsit formula Crin Antonescu, fără sondaje, fără negociere, între liderii coaliției de guvernare, la pachet cu reconfirmarea premierului Ciolacu. Apoi, la câteva zile distanță, Nicușor Dan și-a anunțat candidatura. Dar aceasta s-a suprapus peste bazinul electoral despre care vorbim, care este undeva la peste 50%. Pentru că dacă noi luăm voturile lui Nicușor Dan, Crin Antonescu, Elena Lasconi,Victor Ponta, obținem. 55-60%. Deci ăsta era bazinul. Or, în momentul în care din partea USR au apărut doi candidați, din partea PSD – doi, din partea PNL un candidat, acest bazin s-a împărțit nu la un singur candidat, ci la cinci”, a afirmat politologul.
De cealaltă parte, bazinul lui Călin Georgescu și al lui George Simion a fost preluat de un singur candidat. Dincolo am avut o fragmentare, în zona suveraniștilor s-a produs o unificare, lucru care explică foarte bine rezultatul primului tur de scrutin.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News