UPDATE VIDEO Incendiu la Spitalul Robănescu din Bucureşti. Ce spun Ciolacu și Rafila

Sursă foto: Facebook

UPDATE 12:15

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov anunţă că a pus la dispoziţia Spitalului ”N. Robănescu” un generator electric pentru alimentarea unităţii medicale până la remedierea situaţiei, în urma exploziei şi incendiului de marţi seară. De asemenea, ISU asigură transportul pacienţilor evacuaţi la Spitalul ”Marie Curie” către Spitalul Robănescu.

”La solicitarea Spitalului N. Robănescu, ISU B-IF a pus la dispoziţia acestuia un generator electric, cu o putere de 450 kVA, care să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică a unităţii medicale, până la remedierea situaţiei înregistrate”, a transmis, miercuri, ISU Bucureşti-Ilfov.
De asemenea, ISU B-IF a alocat două autospeciale pentru transport victime multiple (ATPVM) şi personal specializat pentru asigurarea transportului, în condiţii optime, a pacienţilor evacuaţi preventiv în cursul zilei de marţi, de la Spitalul “Marie Curie” către Spitalul ”N. Robănescu”.

UPDATE, ORA 10.00

Premierul Marcel Ciolacu a mers, miercuri dimineaţă, la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, unde a avut loc un incendiu marţi noaptea, el afirmând că transformatorul care a luat foc a fost achitat de către spital, era în garanţie, nou, şi aşteaptă ancheta în acest caz.

”Ăsta este sistemul public în acest moment, avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii în sănătate”, a mai spus şeful Executivului, el anunţând o analiză a tuturor proiectelor, astfel încât cele unde nu au pornit procedurile, să fie mutate de pe PNRR pe BEI.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este evident faptul că astăzi nu se poate aduce un alt transformator, astfel că va intra în funcţiune un generator şi copiii vor putea veni în program normal la recuperare şi tratament.

Ciolacu a precizat că toţi copiii vor fi mutaţi înapoi în spital.

„Sunt ferm convins că vom găsi împreună cu ministerul Sănătăţii o companie, o echipă care să remedieze ferestrele şi singurul salon  afectat” a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că este o anchetă în curs.

„Transformatorul a fost achitat de către spital, era în garanţie, era nou, dar sunt ferm convins că cei abilitaţi să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a afirmat el.

Premierul a anunţat că împreună cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat Raed Arafat vor face un plan de acţiune pe perioada următoare în privinţa spitalelor.

„Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR fie prin Banca Europeană de Investiţii”, a mai afirmat Ciolacu, el arătând că că se va investi masiv în sistemul de sănătate în perioada următoare.

incendiu spitalul robanescu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, unde marţi noaptea a luat foc un transformator electric. El a spus că toţi copiii evacuaţi din spital sunt în stare bună, împreună cu părinţii lor şi aşteaptă să se mute cât mai repede, în măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă, în totalitate. Ministrul a mai arătat că sunt pagube relativ mici.

Ministrul Sănătăţii a declarat că nu poate da relaţii legate de penele de curent şi a precizat că spitalul are în acest moment curent de la generatorul propriu însă partea de Ambulatoriu nu are curent. Despre pagubele incendiului, Alexandru Rafila a spus că ”sunt pagube relativ mici la faţada clădirii” şi că nu este vorba de o sumă mare, dar important este să se reia activitatea cât mai repede.

Alexandru Rafila a precizat că toţi copiii evacuaţi din spital sunt în stare bună, împreună cu părinţii lor şi aşteaptă să se mute cât mai repede, în măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă, în totalitate.

”Discutăm de copii cu dizabilităţi, care au nevoie de proceduri de recuperare, pentru ei fiecare zi este importantă”, a mai spus Rafila, el adăugând că centrul de recuperare este funcţional.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a durat foarte puţin traversarea străzii, la Spitalul Marie Curie, cîteva minute și că repartizarea în saloane a pacienţilor a durat maximum o oră. În urma incendiului, directorul spitalului a mobilizat personal suplimentar în zona Unităţii de Primiri-Urgenţe pentru ca această repartizare să se facă într-un timp cât mai scurt. Rafila a mai arătat că spitalul are un contract şi a primit aprobare de instalare a acestui transformator electric.

„El a fost achiziţionat şi instalat şi era în perioada de garanţie de către o firmă agreată de distribuitor”, a explicat ministrul, el precizând că orice astfel de echipament este administrat de o firmă care se ocupă cu acest lucru.

„Nu Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de achiziţia acestui echipament”, a subliniat Rafila, el arătând că echipamentul care a luat foc a fost instalat în luna octombrie 2022 şi era în garanţia de un an de zile.

Întrebat dacă vor face controale şi la alte spitale, ministrul a răspuns:

Fiecare spital trebuie să verifice, Ministerul Sănătăţii nu are echipe specializate care să verifice instalaţiile electrice. Noi putem să constatăm vechimea acestor instalaţii, avem o evaluare la nivel naţional, sunt multe situaţii în care instalaţiile sunt vechi. În general, în marile spitale care sunt mari consumatori există circuite separate pentru acei mari consumatori care pot să pună probleme, dar, aşa cum v-a spus şi domnul premier, lucrăm foarte mult la schimbarea modului în care România acordă asistenţă medicală spitalicească”. Rafila a arătat că sunt foarte multe investiţii în derulare şi crede că acesta este răspunsul raţional, să încerce să înlocuiască clădirile vechi sau să facă restructurări complete care includ toate tipurile de instalaţii.

„Am văzut clădiri chiar mai vechi care au fost renovate în totalitate şi care în momentul de faţă sunt conform standardelor în ceea ce priveşte circuitele şi siguranţa pacienţilor”, a completat ministrul Sănătăţii.

incendiu spital robanescu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul Marcel Ciolacu va vizita, miercuri dimineaţă, Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde au fost transferaţi copiii de la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu”, afectat de incendiu.

Guvernul a anunţat că programul oficial al premierului începe, miercuri, la ora 09.00, cu o vizită la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Sklodowska Curie.

Unitatea medicală a preluat, marţi seară, toţi pacienţii internaţi la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu”, după ce în curtea acelei unităţi medicale a explodat un transformator care ulterior a luat foc.

Potrivit datelor transmise de autorităţi, în Centrul Robănescu erau internaţi 79 de copii şi aparţinători ai acestora, în total 110 persoane fiind transferate la Spitalul Marie Curie, aflat în imediata apropiere, scrie news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dar şi reprezentanţii celor două spitale au dat asigurări că Spitalul Marie Curie are personalul, dotările şi resursele necesare pentru a se ocupa şi de pacienţii de la Spitalul Robănescu până în momentul în care unitatea medicală îşi va putea relua integral activitatea. Marţi seară, resurse unice deţinite de centrul de recuperare au fost transferate alături de pacienţi la Marie Curie.

În noaptea de marţi spre miercuri, centrul era doar parţial alimentat cu energie electrică, dar echipele furnizorului de electricitate lcurau pentru remedierea situaţiei.

O explozie urmată de incendiu s-a produs, marţi seară, la un transformator din curtea Spitalului Nicolae Robanescu din Bucureşti, iar pacienţii au fost evacuaţi. Este vorba despre copii şi de aparţinătorii lor, aproximativ 110 persoane. Pompierii anunţă că incendiul a fost stins, iar unitatea medicală nu mai este inundată cu fum.

Alerta a fost dată la ora 22.10, iar mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la faţa locului.

”Pompierii militari bucureşteni intervin în aceste momente la Spitalul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, loc unde s-a produs o explozie urmată de un incendiu la un post trafo din curtea spitalului, cu propagare la două autoturisme. Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajări de fum”, a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa citată a precizat că pompierii militari efectuează operaţiunile de căutare-salvare în vederea evacuării posibilelor persoane surprinse în incendiu.

”Până la acest moment nu sunt înregistrate victime, misiunea fiind în dinamică. Aproximativ 110 copii au fost evacuaţi de personalul centrului şi vor fi relocaţi la Spitalul Marie Curie”, a mai transmis sursa citată.

”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un post trafo (transformator) cu propagare la două autoturisme în strada D. Minca (în curtea Spitalului Robanescu). Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajari de fum, în acest moment acţionăm pentru localizarea acestuia şi limitarea propagării la spital”, a transmis, marţi seară, ISU Bucureşti-Ilfov.

Sursa citată a precizat că spitalul a fost evacuat, inclusiv copiii, aceştia fiind transferaţi la Spitalul Marie Curie.”Alertate 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 2 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, decarcerarea, detaşamentul special de salvatori, CBRN, autospecială cu azot şi 2 ambulante SMURD”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit pompierilor, au fost evacuaţi 110 copii, fiind transferaţi la Spitalul Marie Curie.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL