Skip to content
Externe

VIDEO Inundații devastatoare în Turcia. Zeci de persoane date dispărute: „Un dezastru pe care nu l-am mai văzut de 50 sau chiar 100 de ani”

captura video

Ploile abundente au cauzat inundații severe și alunecări de teren în nordul Turciei. Până acum cel puțin o persoană și-a pierdut viața și alte persoane au fost date dispărute sau rănite, au spus oficialii.

Pompierii au intervenit cu elicopterele să salveze oamenii blocați pe acoperișuri, în timp ce mașinile erau măturate de torente miercuri. Inundațiile au lovit provinciile de coastă ale Mării Negre: Bartin, Kastamonu, Sinop și Samsun, scrie The Guardian.

„Din punct de vedere meteorologic, ne confruntăm probabil cu un dezastru pe care nu l-am mai văzut de 50 sau 100 de ani”, a declarat ministrul agriculturii și silviculturii, Bekir Pakdemirli, despre inundații și ploi abundente.

Turcia se confruntă cu seceta și o succesiune rapidă de dezastre naturale despre care oamenii de știință din lume cred că devin din ce în ce mai frecvente și violente din cauza schimbărilor climatice.

Ploile de-a lungul coastei de nord a Turciei au venit, după ce pompierii abia au reușit să controleze incendiile din sud, care au ucis cel puțin opt persoane de la sfârșitul lunii iulie. Alte mii au fost forțate să evacueze zonele în timp ce țara s-a luptat cu peste 200 de incendii.

Zona de inundații cea mai afectată pare să se afle în Kastamonu, unde orașul Bozkurt a fost inundat și zeci de mașini au fost măturate de apele furioase. Biroul guvernatorului Kastamanu a negat rapoartele că inundațiile au fost cauzate de un baraj care ar fi cedat și nu au existat rapoarte imediate despre vreo victimă. Cu toate acestea, forța inundațiilor a luat prin surprindere localnicii.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, care a călătorit la Kastamonu, a declarat că apele au crescut la „trei sau patru metri înălțime” în unele dintre zonele afectate de inundații și că mulți oameni așteaptă să fie salvați de pe acoperișuri.

„Evacuările și eforturile de căutare și salvare continuă”, a spus el. „Jandarmeria, (armata) încearcă să-și desfășoare toate elicopterele în regiune.”

La Bartin, inundațiile fulgerătoare au demolat mai multe case și cel puțin două poduri și au provocat prăbușirea parțială a unui drum care ducea în provincia vecină Karabuk, a informat agenția privată turcă DHA.

Cel puțin 13 persoane au fost rănite când un pod a cedat, a declarat agenția turcească de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *