VIDEO Inundații în România. Banciu, Ministerul Mediului: Există investiții care se fac, poate că nu sunt suficiente

sursa: captura de ecran

Prezent în platoul Puterea Știrilor, Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a subliniat importanța creării și actualizării hărților de risc pentru inundații.

Banciu a explicat că, deși investițiile în infrastructura de captare a apei sunt esențiale, nu există soluții complete pentru prevenirea efectelor unor viituri extreme.

„Există investiții care se fac, poate că nu sunt suficiente în bazine de captare a apei, în creșterea siguranței acestora, însă dincolo de asta sunt soluții limitate. În momentul când ai o viitură de acest gen, nu există nicio infrastructură care să poată exista. Și aici singura soluție este să previi oamenii, să informezi la timp și să îi evacuezi pentru ca pagubele să fie minime. Sunt bazine hidrografice care sunt recunoscute cu risc de viituri. În același timp sunt și zone care sunt expuse secetei și se suprapun, din păcate, pe  aceleași zone în anotimpuri diferite. Sunt lucruri pe care le putem controla, dar sunt și lucruri pe care, din păcate, nu sunt în controlul nostru. Avem aceste planuri de management ale bazinelor hidrografice care au fost actualizate de curând, care gestionează practic această resursă de apă.

În condițiile în care se poate cu limitările date de aceste schimbări climatice care sunt din ce în ce mai violente. Și nu se întâmplă asta numai în România. Ați văzut exemple și în alte țări. Nu putem spune că România stă mai rău decât alte state. Este un efort care de multe ori nici nu ține de granițele unei țări. Va trebui să gândim sisteme coordonate cu vecinii noștri, pentru că aceste bazine hidrografice sunt împărțite cu țări precum Ucraina, Moldova, Bulgaria, dacă vorbim de Dunăre, Ungaria, la fel.

Să creăm hărți de risc mai actualizate, să le popularizăm, pentru ca oamenii să înțeleagă că dacă ești într-o zonă expusă la riscul de inundații trebuie să iei niște măsuri, trebuie să fie pregătit în orice moment pentru că genul ăsta de fenomene sunt din ce în ce mai actuale”, a declarat Banciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: