VIDEO Inundații în România: „Toate măsurile de evacuare nu vin să desprindă oamenii de bunurile lor

sursa: PNL

Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a abordat strategiile și politicile implementate pentru a reduce riscurile inundațiilor și alte dezastre naturale. Banciu a subliniat că gestionarea resurselor de apă se bazează pe planuri de management al bazinelor hidrografice, actualizate periodic și raportate la Comisia Europeană, precum și pe strategia națională de risc la dezastre, dezvoltată împreună cu Ministerul de Interne și Inspectoratul General de Situații de Urgență (IGSU).

„Mai multe strategii. Una dintre ele este strategia de management al apei. Aceste planuri de management al bazinelor hidrografice care sunt gestionate sunt actualizate periodic, raportate și la Comisia Europeană, în care spunem ce facem, cum gestionăm apa. În același timp, avem strategia națională de risc la dezastre care este concepută și aprobată recent și actualizată împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, de la Inspectoratul General de Situații de Urgență, cu colegii de la Apele Române. Pentru că nu discutăm doar de riscurile de inundații, discutăm de toate riscurile de dezastre care pot apărea viituri, vânturi puternice, nu știu, risc nuclear ș.a.m.d. Toate aceste riscuri sunt cartate și sunt gestionate. Intervențiile care se fac în aceste zile în zonele afectate de inundații sunt după niște planuri foarte clare”, declară Banciu.

Banciu a apreciat performanța extraordinară a IGSU, care acționează eficient în situații de urgență, aplicând planuri clare pentru a minimiza pierderile.

„Colegii de la IGSU au o performanță extraordinară aș spune și vreau să le mulțumesc încă o dată pe această cale, pentru că acționează de fiecare dată chirurgical și știu ce pot face și ce se poate face pentru a evita și mai multe pierderi.

Din păcate, vedem că riscul de a pierde vieți omenești încă există în România și asta este un lucru tragic, că în situații extraordinare, oamenii își pierd viața și asta trebuie să ne dea de gândit tuturor, de la cei care avem nu știu, interes economic pe zona de apă, până la decidenți politici”, explică Secretarul de Stat.

El a subliniat importanța măsurilor de evacuare, menționând că acestea nu sunt menite să despartă oamenii de bunurile lor, ci să asigure securitatea personală în fața fenomenelor meteorologice extreme.

„Toate măsurile astea de evacuare nu vin să desprindă oamenii de bunurile lor sau de casele lor, vin ca o măsură de asigurare a securității fiecăruia. Nimeni nu își dorește să evacueze oameni, însă în anumite situații, în toate țările din lumea asta, când apar fenomene meteo extreme, de multe ori singura soluție este evacuarea. Faptul că oamenii pot refuza evacuarea și e dreptul lor să facă asta, asta înseamnă că înțeleg să se expună la un risc, pentru că nu poți evacua cu forța.

Nu știu dacă există legislație, nu sunt un expert în legislație pe situații de urgență, însă măsurile pe care autoritățile le iau și am mare încredere încă o dată vă spun în colegii de la Inspectoratul General de Situații de Urgență în condițiile în care se ia această măsură, vă asigur că se ia calculând că este singura măsură pentru a reduce riscurile ca alți oameni să moară sau alte obiective să fie distruse. Deci este o măsură care se ia în orice țară, în condiții de siguranță. Închipuiți-vă ce s-ar întâmpla în Grecia dacă oamenii care sunt în locuințe lângă o pădure care arde, ar refuza evacuarea. E ca și când s-ar condamna la moarte sau la niște accidentări severe, pentru că de multe ori nu ai alternativă decât să evacuezi oamenii”, explică Sorin Banciu.

Secretarul de stat a făcut apel la înțelegerea publicului privind necesitatea acestor măsuri, subliniind că viața umană este prioritara față de orice bun material.

„Și îi încurajez pe toți cei care sunt conștienți de aceste riscuri să înțeleagă că dacă o autoritate ca IGSU le solicită această evacuare, este în primul rând spre binele lor, pentru că locuințele se pot reface, vedem deja companii, anunța premierul astăzi Ședințe de Guvern. Nimic nu este mai prețios ca viața omului. În primul rând trebuie să se gândească la ei, la sănătate și la siguranța familiilor”, a concluzionat Banciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: