VIDEO „Rezultatele vorbesc de la sine!” Iohannis, prima reacție după alegeri. Ședința CSAT, joia viitoare

Sursa foto: Captură video

Președintele Klaus Iohannis a avut marți după-amiază, după participare la Summitul Formatului București 9 (B9) din capitala Letoniei, prima reacție legată de alegerile de duminică.

„După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine, iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această Coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că, de data aceasta, am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de Coaliție și este foarte corect așa. După ce Coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare prea mare pagubă prin crizele care au pornit exact în acest război purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spusIohannis.

Președintele a mai spus și că, pe altă parte, în ce privește alegerile locale, „eu consider în continuare că a fost o decizie bună să fie aduse alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare dintr-un motiv democraticclar”.

„Alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic, atunci când participă un număr mare de alegători și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus, iată, la o participare de peste 50%, deci putem să spunem că a fost pasul corect, iar comunitățile, evident, și-au ales primarii, președinții de CJ, consilierii pe care i-au crezut potriviți pentru următorii 4 ani”, a continuatel.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat și că va convoca joia viitoare o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi probabil va fi discutat şi subiectul privind o decizie a României dacă să acorde sau nu un sistem militar Patriot către Ucraina.

„Problema este de actualitate cu siguranţă şi eu voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta această chestiune”, a spus preşedintele Iohannis, întrebat despre subiect, marţi la Riga, după Summitul B9.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în cadrul Summitului B9 de la Riga că Rusia va continua să reprezinte „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” şi statele NATO trebuie să fie pregătite să acţioneze „în consecinţă”.

„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a declarat Iohannis.

El a precizat, de asemenea, că statele de pe Flancul estic care fac parte din acest format trebuie să fie pregătite, „pe măsură ce evoluţii regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenţie şi coordonare depline”, să acţioneze pentru a aduce valoare adăugată alianţei în ansamblul său.

„Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale!”, a adăugat şeful statului.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: