VIDEO Iohannis, primele declarații după numirea candidatului comun PNL-PSD la Capitală

Klaus Iohannis
Sursă foto: Facebook / Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a făcut joi primele declarații după numirea candidatului comun PNL-PSD la Capitală, în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu. Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în opinia sa, „coaliţia, până în momentul acesta, a făcut paşi buni şi a găsit un candidat bun”, întrebat pe cine ar vota pentru Primăria Capitalei, între Nicuşor Dan şi medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD şi PNL.

„Păi staţi să îşi anunţe candidatura şi pe urmă discutăm. Vă amintiţi pe cine votaţi acum mai mulţi an şi pe urmă nu s-a mai prezentat. Una peste alta ca să nu fiu foarte evaziv. Cred că coaliţia, până în momentul acesta, a făcut paşi buni şi a găsit un candidat bun”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat pe cine ar vota pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan sau candidatul comun al PSD şi PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, joi, înaintea participării la la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Noi detalii despre candidatura la șefia NATO

Președintele Klaus Iohannis susține că a avut discuții constructive cu partenerii din NATO pe tema candidaturii sale și a subliniat că „Decalogul” prezentat public privind viziunea sa referitoare la viitorul Alianței Nord-Atlantice a fost „bine primit”.

Întrebat cum a fost receptată viziunea sa despre viitorul NATO, Klaus Iohannis s-a declarat optimist privind modul cu au reacționat Aliații.

„Decalogul a fost foarte bine primit. Nu e niciun secret că am discuții bilaterale cu Aliați și mulți au menționat că am venit exact temele care sunt foarte importante.  Sigur, în discuții bilaterale au întrebări legate și de alte teme.  Am avut discuții foarte bune”, a afirmat președintele României.

Chestionat dacă poate da mai multe detalii despre sprijinul altor țări, Iohannis a fost evaziv. „Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective și de reprezentanții lor, nu de mine”, a completat Iohannis, care a punctat că opiniile sunt transmise în „formatul NATO”, într-un cerc închis. „Sunt discuții foarte bune”, a ținut să precizeze Iohannis.

Șeful statului a dat detalii și de modul cum relaționează în prezent cu Mark Rutter, premier demisionar al Olandei și contracandidat pentru NATO. „Cu Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu și summit. Avem o relație absolut normală. Niciunul dintre noi doi nu vrea ca prin această competiție să se strice proiecte”, a declarat președintele României.

Cu toate că reporterii au insistat, Iohannis nu a vrut să menționeze niciun stat care l-ar sprijin:

„După cum am răspuns la altă întrebare, nu e uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebbit de sensibile. Fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate în cadrul NATO. La NATO nu e procedură publică (…) Aceste discuții sunt estul de compexe. Lumea nu dorește să vehiculeze în spațiul public. Pentru a proteja aceste sensibilită prefer să nu le spun public”, a completat șeful statului.

Întrebat ce crede despre un candidat comun al PSD-PNL la prezidenţiale: Nu cred că este momentul acum să discutăm despre ce va fi după europarlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ce crede despre ideea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun pentru alegerile prezidenţiale, că nu crede că „este momentul acum să discutăm despre ce va fi după europarlamentare”. „Cunosc aceste discuţii, dar nu cred că este bine să amestecăm lucrurile acum.Că vom avea opinii, toţi avem opinii, dar pentru omul de rând cred că este bine să primească aceste opinii pe rând. Dacă le amestecăm pe toate, nu rezolvăm probabil mare lucru”, a mai spus şeful statului.

„Nu cred că este momentul acum să discutăm despre ce va fi după europarlamentare. Aşa s-a convenit şi în coaliţie, acum toată lumea să se concentreze pe europarlamentare şi locale, iar după aceea imediat să se tranşeze chestiunea felului în care se vor prezenta candidaţi pentru preşedinte şi ulterior pentru Parlamentul naţional. Cunosc aceste discuţii, dar nu cred că este bine să amestecăm lucrurile acum. Aşa s-a convenit. Acum discutăm europarlamentare şi locale. Că vom avea opinii, toţi avem opinii, dar pentru omul de rând cred că este bine să primească aceste opinii pe rând. Dacă le amestecăm pe toate, nu rezolvăm probabil mare lucru”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, promisiune pentru fermierii români: „Obiectivul nostru este de a identifica măsuri care să funcționeze. Cred că vom găsi soluții”

Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles, le-a transmis un mesaj fermierilor români și le-a promis că va găsi soluții pentru ei.

„Obiectivul nostru este de a identifica măsuri care să funcționeze pe termen scurt, dar și măsuri care să asigure un răspuns eficient pe termen mai lung, termen mediu și chiar foarte lung. Vom discuta aceste chestiuni și cred că vom găsi soluții bune”, a spus Klaus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Klaus Iohannis: „Începerea negocierilor pentru Ucraina Și Moldova… cred că vor fi voci care nu ar agrea o grabă ieșită din comun. Vom avea o discuție pe termene mai degrabă decât pe fond”

Pentru cetățenii români, o industrie energetică înseamnă locuri de muncă, mai multă siguranță în viața de zi cu zi.

Avem o agendă foarte densă cu subiecte extrem de importante. Aș menționa doar câteva care sunt pe agendă astăzi. Cel mai important este, iarăși, Ucraina. Eu voi insista pe urgența sprijinului militar.

România va continua să asigure asistență pe palier umanitar si in ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene. menținerea sprijinului european rămâne prioritară și pentru republica Moldova. Este cel mai afectat stat după Ucraina.

Republica Moldova traversează o perioadă fără precedent. Siguranța sa înseamnă siguranța spațiului european. Voi insista asupra securității Mării Negre.

În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, voi susține cadrele de negociere cu Rep Moldova Și Ucraina. Vom aborda un subiect extrem de important: securitatea și apărarea europeană”.

„Vom avea o discuție privind progresele înregistrate în domeniul migrației. Voi evidenția contribuția României la protejarea granițelor UE”.

 

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, că România este hotărâtă să își continue programul de energie nucleară prin implementarea reactoarelor modulare mici.

„România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii, dar și cu alți parteneri cheie”, a declarat șeful statului.

Iohannis a adăugat că România își propune să devină un lider regional „în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate şi un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară”.

La același eveniment, mai mulți lideri europeni și experții în domeniul energiei urmează să facă un apel pentru relansarea energiei nucleare. Această industrie este de mai mulți an în declin în Europa, transmite agenția Reuters.

Energia nucleară nu mai este populară pe continent din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranța centralelor nucleare, după accidentul de la Fukushima din 2011.

Un reactor nuclear modular mic urmează să fie dezvoltat la Doicești, în județul Dâmbovița, de compania română de stat Nuclearelectrica și compania americană NuScale.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: