VIDEO Iohannis: România şi ceilalţi aliaţi ai NATO – suntem puternici şi putem să asigurăm securitatea ţărilor noastre

Klaus Iohannis/captura Facebook
Klaus Iohannis/captura Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.

„Am evaluat ameninţările şi am concluzionat că împreună – România, Germania şi ceilalţi aliaţi din cadrul NATO – suntem puternici şi putem să asigurăm securitatea ţărilor noastre”, a declarat Iohannis, care i-a mulţumit preşedintelui german pentru că ţara sa susţine consolidarea Flancului Estic al NATO şi pentru participarea la structurile aliate din România.

El a arătat că a stabilit cu preşedintele german intensificarea colaborării dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, pentru a face faţă provocărilor actuale, nu numai celor în materie de securitate, dar şi celor în plan economic şi social.

Discuţiile dintre cei doi preşedinţi au vizat şi sprijinul acordat Ucrainei şi dificultăţile majore cu care se confruntă, în prezent, Republica Moldova, în contextul războiului.

„Împărtăşim viziuni similare cu privire la necesitatea mobilizării de sprijin activ şi puternic pentru Chişinău, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, pentru a consolida rezilienţa acestei ţări în faţa provocărilor complexe cu care se confruntă”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, discuţiile au vizat politica de extindere a Uniunii Europene, România şi Germania sprijinind avansarea procesului atât în privinţa Balcanilor de Vest, cât şi în privinţa partenerilor estici.

„Am pus accentul în cadrul discuţiilor pe sprijinul ferm al României pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei, ca state candidate la aderare”, a arătat Iohannis.

Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii cu privire la stadiul proiectelor din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, în contextul summitului care va avea loc la Bucureşti, în luna septembrie.

Preşedintele Iohannis a mai arătat că vizita preşedintelui Germaniei în România şi contactele româno-germane intense din ultima perioadă evidenţiază caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiilor dintre cele două ţări.

„Avem un dialog politic consistent în plan bilateral şi european, o cooperare economică solidă şi legături interumane puternice, datorită comunităţii româneşti din Germania şi minorităţii germane din România. Aşa cum am mai spus, aceste comunităţi reprezintă puntea vie de legătură dintre societăţile noastre, iar contribuţia lor la dezvoltarea relaţiei româno-germane este extrem de importantă în plan cultural, social, economic şi nu numai”, a afirmat şeful statului.

El a evidenţiat că Germania este, de mulţi ani, primul partener comercial al României, anul trecut înregistrând schimburi bilaterale de peste 40 de miliarde de euro. Peste 25.000 de companii cu participaţie germană şi peste 5,5 miliarde de euro aport de capital social fac din Germania al doilea mare investitor în economia românească.

„Salut faptul că domnul preşedinte Steinmeier este însoţit în România şi de o delegaţie de oameni de afaceri şi mă bucur că vor aborda împreună cu autorităţile române noi proiecte de dezvoltare a cooperării economice şi sectoriale româno-germane, adaptate nu numai realităţii geopolitice actuale, dar şi celei a economiei viitorului, marcate de transformarea digitală şi de tranziţia verde”, a mai declarat el.

Potrivit preşedintelui Iohannis, împreună cu omologul german a fost reconfirmat interesul comun pentru intensificarea relaţiilor, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO.

„Numai împreună vom putea să întărim unitatea europeană în aceste vremuri tulburi, marcate de agresiunea rusă din Ucraina, de schimbări geopolitice şi de urmările multiplelor crize din anii trecuţi”, a mai spus Iohannis.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: