Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, analistul politic Ion Tăbârță a vorbit despre alegerile din R. Moldova și despre extimările specialiștilor privind turul doi al prezidențialelor, care va avea loc peste două săptămâni.
„Există emoții chiar foarte mari. Dacă până acum câteva luni nimeni nu dădea niciun șansă altui contracandidat, la un moment dat nici nu știam care va fi contracandidatul doamnei președinte Maia Sandu într-un eventual tur doi, acum, înaintea turului doi, putem să spunem că Alexandr Stoianoglo ar porni cu prima șansă. Chiar putem să ne permitem să spunem acest lucru, pentru că diferența dintre Maia Sandu, care are peste 42 de procente, și Alexandru Stoianoglo, care are în jur de 26 sau peste, nu am acum cifrele exacte în față, ar fi în jur de vreo 250.000 de voturi. Dacă ne uităm la cel care s-a clasat pe locul trei, acesta a acumulat peste 200.000 de voturi. În 2020, acesta s-a adresat electoratului său să voteze pentru Maia Sandu sau pentru candidatul proeuropean și nu pentru Igor Dodon. Or, în ciuda mesajului, electoratul s-a împărțit. O parte a votat pentru Dodon, o parte a votat pentru Maia Sandu. Eu nu cred că Renato Usatîi va reveni cu un astfel de apel. Eu nu știu dacă dumnealui va veni cu un apel să fie votat Alexandr Stoionoglo, cu atât mai mult cu cât a spus că au fost presiuni asupra lui din Rusia ca să se retragă. Însă, cel mai probabil, le va spuna alegătorilor să voteze așa cum vor și în această situație cel mai mult sau cel mai probabil marea majoritate a electoratului va merge spre Stoianoglo”, a explicat analistul, în direct.
Mai mult, spune acesta, următorii trei candidați fac parte din așa-numita Partida ȘOR. Atât Victoria Furtună, cât și Irina Vlad și Vasile Tarlev, vor vota cu Stoianoglo. Prin urmare, este important cum vor vota simpatizanții celorlalți candidați, unii dintre aceștia pro-europeni.
„Scorul lor, în linii mari, este foarte modest, așa că aici va fi nevoie de o mobilizare a electoratului, trebuie lărgit băzinul electoral trebuie să iasă cât mai mulți la vot. Va fi un exercițiu complicat dacă facem o extrapolare a rezultatelor de acum, atunci cum spuneam mai degrabă Alexandr Stoionoglor ar porni cu prima șansă, dar oricum mai vedem cum se se vor desfășura lucrurile, pentru că, în politică, nu tot timpul doi plus doi fac patru. (…) Referendumul, așa cum a mers, cu stângu-n dreptul, este constituțional. Și în constituția noastră vom avea stipulat faptul că parcursul european este proiectul de țară. Dacă pierde Maia Sandu, vom avea o anumită dinamică, o anumită sinergie în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. Or, pentru parcursul european al R. Moldova mai importante sau cele mai importante sunt acele voturi, indiferent ce am scris sau ce nu nu am scris în constituție”, a afirmat Ion Tăbârță.
În plus, a mai spus acesta, Maia Sandu a creat o imagine foarte bună Republicii Moldova peste hotare, iar susținerea masivă de care a avut parte țara i s-a datorat.
„Venirea domnului Stoianoglo nu va însemna imediat stoparea parcursului european, deci cred că decisiv va fi ceea ce vom avea noi la anul. Dar, repet, se va pierde dintr-o anumită dinamică, va scădea o anumită susținere pentru că domnul Stoianoglo, deși s-a declarat pro-european, vrea o relație echilibrată între est și vest. În continuare, noi vom rămâne pro-europeni ca și orientare, cel puțin până la anul. Însă o anumită dinamică sau o anumită viteză pe care o aveam și o avem acum cu Uniunea Europeană, desigur, va scădea în intensitate”, a încheiat analistul politic din R. Moldova.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News