VIDEO Ionuț Stroe, PNL, despre data alegerilor prezidențiale: E nevoie de o lună, două pentru o campanie consistentă

foto PS News

Întrebat de organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în septembrie, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionuț Stroe, a afirmat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, faptul că a existat un acord de principiu fără să fie urmat de un demers legislativ.

„Acum, din punctul nostru de vedere, opțiunile de negociere pentru ambele partide trebuie să rămână deschise. Cel mai important lucru pe care l-am subliniat este dezbaterea, care în mod evident trebuie să aibă o participare cât mai largă. Noi am spus că luna august ar putea fi o lună nepotrivită pentru a desfășura campania electorală, pentru că, știți bine, toți românii, după un an de muncă, sunt plecați în concediu și foarte probabil să nu existe niciun fel de consistență a mesajului politicienilor sau candidaților către alegători pentru a le câștiga încrederea. E posibil ca acesta să nu fie foarte bine receptat. Acum, noi avem deschidere pentru a purta această discuție și indiferent că vom organiza în septembrie, în octombrie sau în noiembrie vom fi la fel de bine pregătiți. Dar, până la urmă, politica trebuie să însemne negociere, nu punți închise și apelul nostru la rațiune și înțelegere este cât se poate de normal și legitim. N-are niciun fel de legătură cu interesul politic al vreunui partid sau al altuia, ci cu interesul public. Trebuie să avem, din punctul nostru de vedere, o perioadă cât mai adecvată acestei competiții care în mod evident este așteptată de toată lumea. Alegerile prezidențiale în România, în decursul anilor, au demonstrat prin participarea la vot că sunt cele mai așteptate de români. Noi, liberalii, tot timpul am dorit să simplificăm procesul electoral și dorința noastră acum este de a nu complica lucrurile și de a da oamenilor această dezbatere așezată, consistentă, reală, care ar fi mult mai greu de de purtat în perioada concediilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL.

Prin urmare, mai spune acesta, argumentul principal al Partidului Național Liberal pentru această amânare  ține de nevoia unei dezbateri consistente, reale, care să aibă loc într-o perioadă mai potrivită decât cea a concediilor.

„Din punctul nostru de vedere, funcția de președinte merită toată atenția și probabil e nevoie de, eu știu, poate o lună, două în plus pentru a exista o comunicare cât mai consistentă a candidaților cu toți românii. (…) La vremea respectivă vorbeam de o listă comună la europarlamentare, de un proces legislativ comasat pentru locale, europarlamentare. Ăsta este cheia în care discuții de la vremea respectivă au pus luna septembrie ca și reper pentru organizarea acestor alegeri. Eu cred că românii ar avea numai de câștigat dacă ducem cumva alegerile în toamnă, pentru că în mod tradițional, în România, alegerile prezidențiale și parlamentare tot timpul au fost în toamnă, nu în timpul verii. Acum, să știți că noi considerăm că trebuie să domine acțiunea și înțelegerea. Dacă nu va fi chip să batem palma pe modificarea lunii septembrie sau pe altă lună, nu va fi niciun fel de de problemă. Dar ar putea să-mi explice cei care țin cu tot dinadinsul să le organizăm, având campanii luna august și în luna septembrie care e diferența dacă avem două luni de campanie așezată în plus?. Ce pierde, de exemplu, alegătorul român? E absolut normal și legitim să punem argumentele pe masă și să luăm decizia corectă, cea mai bună decizie, oricare va fi ea”, a subliniat Ionuț Stroe.

În ce privește posibilitatea ca PNL să ia în calcul ieșirea de la guvernare, acesta spune că este vorba despre simple speculații.

„Cred că se merge mult prea departe cu aceste speculații. Nu aceștia sunt termenii în care discutăm cu partenerii social-democrați. Mai mult decât atât, eu nu văd pe cineva, indiferent că se vorbește despre ieșirea de la guvernare sau de faptul că PSD-ul va înlătura PNL-ul. Eu nu văd pe cineva din aceste două partide declanșând o criză politică și cred că avem maturitatea să separăm lucrurile, pentru că, în primul rând, discuțiile despre guvernare și felul în care se organizează alegerile sau candidații care se vor concura unul pe altul sunt două lucruri total diferite. Ar fi o foarte mare greșeală să fie condiționate unele de celelalte, apoi, pentru alegerile parlamentare sau despre viitoare coaliții.(…) Noi credem că  în momentul de față avem maturitatea să depășim acest moment și campania de la prezidențiale, sau competiția între cele două mari partide, care cu siguranță se va desfășura și în turul doi, nu va influența sau nu va afecta soliditatea coaliției de guvernare”, a afirmat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: