Skip to content
Internațional

VIDEO. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Fiecare indiciu ne arată că Rusia planifică o invazie la scară largă în Ucraina

Twitter

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți după ce Rusia a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, că este ”cel mai periculos moment pentru securitatea Europeană. Fiecare indiciu ne arată că Rusia planifică o invazie la scară largă în Ucraina”.

 

El a mai spus că Rusia a continuat consolidarea militară în regiune. ”Vedem că din ce în ce mai multe trupe se află în formație de luptă și sunt gata de atac. Am văzut azi noapte că mai multe trupe ruse au înaintat în Donbas, în părți din Donețk și Lugansk, apoi avem retorica plină de amenințare a președintelui Putin de ieri. Facem apel la Rusia să detensioneze situația și să se angajeze în eforturi diplomatice. Altfel, vor exista sancțiuni și mai puternice, cu un preț și mai mare de plătit”, a mai spus Stoltenberg.

El a adăugat că NATO oferă ajutor Ucrainei pentru întărirea infrastructurii cibernetice și că aliații și-au sporit prezența în flancul estic. Șeful NATO a subliniat că Rusia a invadat deja Ucraina în 2014, când anexat peninsula Crimeea.

Ce vedem acum este o țară care a fost deja invadată și care suferă o invazie în continuare. Cu o prezență militară sporită, acesta este un lucru serios și mai grav. Această situație se adaugă faptului că aceste două republici așa zis separatiste au fost declarate independente”, a precizat Stoltenberg.

Principalele declarații:

Condamnăm nouă incursiune rusească în Ucraina. Este o escaladarea serioasă din partea Rusiei. Afectează orice șansă de a găsi soluții pașnice la conflict. Este o criză creată doar de Rusia. Felicităm Ucraina pentru modul în care s-a abținut să nu răspundă provocărilor. Aliații sunt uniți și susțin integritatea și suveranitatea Ucrainei. Aliații trimit armament și sprijin financiar Ucrainei pentru a se putea apăra. Rusia are peste 150 de mii de soldați la graniță. Sunt în poziție de atac. NATO este hotărâtă în a apăra toți aliați. Avem peste 100 de avioane de vânătoare în stare alertă. Vom face totul să apărăm Alianța de agresiune. Mă bucura sancțiunile economice anunțate de mulți aliați și anunțul Germaniei privind gazoductul. Este cel mai periculos moment de securitate pentru alianța noastră.

Vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru a forma un scut al alianței împotriva agresiunii. Aliații NATO avertizează că va exista un cost ridicat pentru Rusia, o paletă largă de sancțiuni anunțate de mult de aliații NATO. Îndemnăm Rusia să aleagă drumul democrației.

Fiecare indiciu ne arată că Rusia continuă să planifice o invazie la scară largă. Vedem că din ce în ce mai multe trupe își părăsesc taberele și se află în format de atac. Am văzut aseară că mai multe trupe ruse au înaintat în regiunea Donbas. Nu este niciodată prea târziu să nu atace, acesta este motivul pentru care facem în continuare un apel către Rusia să apeleze la o cale diplomatică.

Trebuie să ne amintim faptul că Rusia a mai invadat Ucraina în 2014. De atunci au existat unități militare ruse în Donbas. Ceea ce vedem acum este o țară care a fost deja invadată și care suferă o invazie în continuare. Acum vedem o invazie suplimentară a unei țări care a fost deja invadată.

Ce pot să spun este că Rusia are peste 150 de mii de soldați. Aceste forțe sunt deja în cadrul Ucrainei, În Crimeea și Donbas. Aceste forțe sunt gata de luptă. Sunt trupe, dar și tot felul de echipamente, tancuri, rachete, drone, sisteme de apărare antiaeriană. Este o forță bine puternică și bine echipată. Tot mai multe trupe au părăsit bazele și sunt în situația în care pot ataca oricând. Situația este foarte periculoasă, dar cum am mai spus, Rusia are încă o alegere, poate alege diplomația. Noi am demonstrat că suntem gata să vorbim cu Rusia, despre chestiuni care sunt de interesul ambelor părți.

Ceea ce vedeți sunt semnale mixte din partea Rusiei. Este o creștere a amenințării, dar și o încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei doar simplul fapt că au recunoscut drept independente aceste regiuni.

Am crescut deja prezența militară în zona baltică. Am făcut asta după anexarea Crimeei în 2014, dar și în ultimele săptămâni. Avem planuri gata făcute și trupe disponibile pentru a fortifica în continuare dacă este nevoie.

Forța de răspuns rapid a NATO a fost pusă într-o stare de alertă ridicată. Am trimis alte unități, SUA a trimis soldați în Europa, m-am întâlnit cu unii dintre ei în România. Până acum am crescut gradul de pregătire al forțelor de intervenție rapidă a NATO dar nu le-am desfășurat în teren. Este ceva ce am prezis acum multe luni. Rusia a făcut exact ceea ce ne așteptam să facă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *