Pornind de la întrebarea retorică a lui John Banu Muscel la ultima dezbatere înainte de alegeri, sociologul Dan Jurcan a vorbit despre motivația candidaților cu cote foarte mici și care nu au nicio șansă de a intra în turul al doilea. Aceștia au posibilitatea de a căpăta notorietate în acest fel, iar alții poate chiar sunt convinși că vor câștiga alegerile, a afirmat sociologul, în direct, la Puterea Știrilor.
„Dincolo de aspectul oarecum comic, domnul Banu Muscel are dreptate când spune că la aceste dezbateri nu se discută despre planurile președinților, despre viziunea, despre ce anume vor face cu adevărat la Cotroceni în următorii cinci ani, totul rezumându-se la un soi de can-can. De fapt, problema cu aceste dezbateri remarcată de experți de foarte multă vreme este că, în timp, candidații au început să se comporte nu ca viitori președinți, ci mai degrabă ca niște actori care vin în fața publicului și încearcă să impresioneze”, a explicat Dan Jurcan.
Acesta a amintit în continuare faptul că, în prezent, nu numai la noi, pe măsură ce se transparentizează democrația, liderii trebuie să dea socoteală publicului, prin urmare ei sunt centrați mai mult pe emoție și pe ideea de a-și păstra acest sprijin politic. Cu alte cuvinte, actul politic, extrem de tehnic, ajunge într-un fel să fie tabloidizat prin intermediul televiziunilor sau al rețelelor de socializare, unde sunt alte reguli ale performanței și care nu au neapărat legătură cu actul de guvernare în sine. Un bun exemplu în acest sens este faptul că Marcel Ciolacu nu a intrat în turul al doilea, în condițiile în care a mărit pensiile, salariile bugetarilor, a început să construiască autostrăzi.
„Și atunci, sigur, se pune întrebarea: bun, dacă facem toate lucrurile bine, atunci de ce totuși oamenii vin și ne dau o palmă și îl preferă pe George Simion, pentru că de foarte multe ori există această diferență între realitate și percepție? Poți să guvernezi foarte bine și în același timp să ai o comunicare proastă cu cetățenii și să le pierzi încrederea”, a completat sociologul.
În ultimii patru ani, actuala coaliție de guvernare a promis foarte mult, a început proiecte de anvergură, cu niște costuri considerabile însă, cum ar fi deficitul mare. Candidații nu au vorbit despre pericolul de a ne trezi în situația de a cere din nou sprijinul FMI.
„Se preferă acest tip de show politic de can-can în condițiile în care treburile țării sunt extrem de serioase. Mie mi s-au părut, mai ales la prima dezbatere televizată, inclusiv glumele domnului Crin Antonescu, total inadecvate pentru că de la dumnealui se aștepta un anumit tip de atitudine solemnă, un anumit tip de gravitate care este specifică unui candidat care se vrea la Cotroceni”, a subliniat Dan Jurcan.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News