Skip to content
Societate

VIDEO Jurnaliștii BBC, pe urmele deșeurilor aduse ilegal din Marea Britanie în groapa de la Ulmeni: Gunoaiele erau etichetate drept ”bunuri second-hand”

Jurnaliștii BBC a făcut o investigație de amploare în România, descoperind că deșeurile din Regatul Unit sunt aduse ilegal în țara noastră.

Autoritățile române spun că transporturile, etichetate ca fiind bunuri second-hand, erau de fapt doar gunoaie fără valoare destinate depozitării la groapa de gunoi. Astfel, Guvernul României a cerut Marii Britanii să facă mai mult pentru a eradica acest comerț ilegal, relatează jurnaliștii de la BBC.

Reporterii britanici s-au deplasat la Ulmeni și în Sintești, dar și într-una din vămile din România, puncte fierbinți pe harta drumului deșeurilor ilegale ajunse în țara noastră.

În imagini se poate vedea cum poliția de frontieră controlează containere „cu marfă second-hand”, dar, în realitate, sunt deșeuri care nu pot fi reciclate.

O parte din aceste deșeuri foarte posibil au ajuns la o groapă de gunoi de lângă București. Administratorul insistă că e numai gunoi românesc acolo, însă Garda de Mediu susține că munții de deșeuri conțin gunoi adus din toată Europa, inclusiv din Marea Britanie, notează BBC.

Vorbim de groapa de la la Ulmeni, Oltenița, unde administratorul gropii a declarat pentru BBC: „Nu avem legătură cu gunoiul adus din Marea Britanie sau de oriunde din afara României”.

„Nu știu în ce procent, dar e gunoi din Anglia acolo, în groapa aia”, sune un localnic reporterului. Deșeuri din care se fac bani, spune reporterul BBC, citat de evz.ro.

Următorul drum a fost spre Sintești unde au filmat un nou transport cu deșeuri electronice venite din UK care conţinea frigidere murdare, mucegăite şi lipsite de certificate de securitate.

„Nu poate fi vorba despre aparate second-hand, sunt deșeuri. Locuitorii le ard ca să extragă cuprul și aluminiul. Este ilegal ce fac, știu asta și sunt ostili cu jurnaliștii și Poliția”, spun jurnaliștii.

”Bomba ecologică” de la Ulmeni, afacerea lui Nelu Iordache

PS News a scris despre așa-zisa “stație de sortare deșeuri” din localitatea Ulmeni, situată în aproprierea muncipiului Oltenița din județul Călărași, în realitate o groapă ilegală de gunoi.

Procurorii DNA au confiscat sume importante de bani și documente care atestă că afacerea patronată de Nelu Iordache prin interpuși a beneficiat de binecuvântarea autorităților de mediu din Călărași printr-o autorizație provizorie de sortare și tratare deșeuri. În realitate, Iordache cumpărase vechiul CAP din Ulmeni și-l transformase în rampă de gunoaie ilegală, fără să amenajeze sau să investească nici măcar în așa-zisa stație de sortare, care trebuia să fie dotată cu echipamente de tratare și sortare la standarde europene de protecția mediului.

Zeama otrăvitoare scursa din groapa lui Nelu Iordache a infiltrat pânza freatica, care la rândul ei migrează pe zeci de kilometri în subteran, ajungând astfel în apa potabilă și în culturile agricole care infestează animalele și oamenii. Cadavrele de animale moarte, mirosul pestilențial, fumul rezultat din arderea gunoaielor otrăvesc zi de zi locuitorii din preajma rampei ilegale. În plus, autoritățile veterinare au descoperit un focar de pesta porcina la Ulmeni. Cu toate acestea groapa de gunoi funcționează in continuare, la capacitate redusă însă, din cauza ca firmele de salubritate ce operează in sectorele 3, 2 și 5 din Bucuresti au fost și ele implicate in dosarul penal de la DNA și au oprit fluxul de gunoaie către Ulmeni. Surse din primăria Oltenița susțin ca în timpul nopții mașinile de gunoi continuă să aducă deșeuri la groapa pușcăriașului Nelu Iordache!

Zonă protejată, ajunsă bătaia de joc a afaceristului

Coșmarul ecologic de la Ulmeni a început în septembrie 2019 și este gestionat de companiile Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL. Acestea au îngropat direct în sol sau au depozitat pe o înălțime de peste 10 metri sutele de mii de tone de gunoaie din București pe care le incendiau periodic. Activitatea ilegală s-a desfășurat sub protecția agenției de mediu Călărași, sub paravanul unei banale activități de sortare și tratare a deșeurilor. S-a creat astfel o periculoasă groapă de gunoi ilegală care a ajuns astăzi la o suprafață de peste 100 de hectare, unde sunt depozitate direct pe sol deșeuri menajere care generează levigat și produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud și o poluare permanentă a fluviului Dunărea. Toate acestea se întâmplă într-o zonă naturală care este, teoretic, protejată, fiind înscrisă pe listele ariilor protejate Natura 2000 și a sitului Gumelniţa de la Olteniţa – Măgura Gumelniţa, înscris în Lista monumentelor istorice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *