Skip to content
Politică

VIDEO. Klaus Iohannis: Am decis să-l desemnez pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

Facebook

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi seara decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, informează Administraţia Prezidenţială.

______________________________________________________________________________

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare, că a decis să-l desemneze pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru. La rândul său, Florin Cîţu a afirmat că vine cu o echipă de profesionişti, asigurându-l pe preşedinte de un parteneriat transparent şi onest.

 

Am avut astăzi o nouă rundă de consultări co formaţiunile reprezentante în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că e încă nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp o coaliţie formată din PNL – USR-PLUS şi UDMR şi a dovedit majoritatea în parlament. Astăzi liderii coaliţiei s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de premier. Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat preşedintele în prezenţa premierului desemnat.

Mulţumesc domnule preşedinte, mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să garantez că voi face tot ceea e posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de durată. Rolul acestei guvernări e să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate şi să aşezăm România pe picioarele ei sănătoase. Fiecare ministru va avea obiective clare care vor fi monitorizate trimestrial. Vă asigur, domnule preşedinte, de un parteneriat transparent şi onest, pentru că obiectivul este dezvoltarea României”, a declarat premierul desemnat, care a precizat că vine cu o echipă de profesionişti.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *