Skip to content
Politică

VIDEO Klaus Iohannis: Pandemia este departe de a se fi încheiat! Dragi români, mergeţi la vot!

Facebook

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că pandemia cu noul coronavirus este departe de a se fi încheiat. Referindu-se la numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, el a spus că sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie – de gripă şi de COVID-19.

Am înregistrat azi, din păcate, un nou record de cazuri şi un număr semnificativ de decese la nivel naţional. Pandemia e înca departe de a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricţii şi reluarea unor activităţi concomitent cu apropierea sezonului rece, favorabil virozelor respiratorii şi gripei, creează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare şi necesită atenţie sporită din partea tuturor, deopotriva cetăţeni şi autorităţi. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă şi COVID-19. Este aşadar fundamental să menţinem în următoarea perioadă o atitudine responsabilă”, a spus şeful statului.

" "
" "

Președintele Iohannis a declarat că, în ciuda creșterii alarmante a numărului de cazuri, nu se vor introduce noi restricții. În plus, el a reafirmat că cei care au decis ridicarea unor restricții sunt specialiștii în sănătate publică și medicină. ”Măsurile de relaxare s-au luat atunci când experții au spus că se poate lua o măsură sau alta. România a luat măsuri cu precauție. De aceea, săptămânal îi rog pe români să poarte masca. Noi restricții, în momentul acesta, nu sunt prevăzute.”, a explicat Klaus Iohannis.

„Începutul acestui an şcolar a fost unul bun”

În contextul riscurilor sanitare implicate de începerea noului an şcolar, şeful statului a lansat un apel către directorii unităţilor de învăţământ să solicite tot ce este necesar pentru a face faţă provocărilor acestei crizei. „Educaţia trebuie să continue„, a spus Iohannis, cerându-le şi autorităţilor locale să se implice. Totodată, el a precizat că a cerut Guvernului ca după două săptămâni de la începerea şcolii să prezinte un raport.

Nu peste tot unităţile de învăţământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educaţional în format fizic sau online să se poată derula în bune condiţii. Fac un apel directorilor să se adreseze fără rezerve atât autorităţilor locale, cât şi inspectoratelor şcolare, cerându-le toate resursele necesare, cât şi clarificările necesare. Mă refer inclusiv la personal medical, acces la resurse tehnologice şi materiale sanitare.

Am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile didactice vacante. Le solicit tuturor primarilor, consiliilor judeţene şi inspectoratelor şcolare să soluţioneze problemele existente în fiecare unitate de învăţământ. Am cerut Guvernului României ca la finalul primelor două săptămâni de şcoală să elaboreze o situaţie completă la nivel naţional, să prezinte vulnerabilităţile şi soluţiile. Educaţia trebuie să continue, iar asta depinde atât de mobilizarea autorităţilor centrale, cât şi a autorităţilor locale„, a declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, începutul anului școlar a fost un succes. „Eu consider că a fost un succes în aceste condiţii grele de epidemie şi nu toate şcolile au problemele rezolvate. Putem să spunem că începutul acestui an şcolar a fost unul bun, cu toate că suntem în plină pandemie”, a declarat Klaus Iohannis.

„Aceste alegeri sunt esențiale”

În contextul apropierii alegerilor locale programate pe 27 septembrie, el le-a transmis candidaților să renunțe la practicile învechite, toxice. De asemenea, şeful statului i-a îndemnat pe români să meargă la vot şi sa nu-i lase pe alţii să decidă în locul lor: ”Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile în care trăim. Mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care pot schimba în bine. Aceste alegeri sunt esențiale. Nu-i lăsați pe alții să decidă în locul vostru.

Tuturor candidaților: chiar dacă această campanie e diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a vă prezenta proiectele. Românii așteaptă soluții, nu atacuri sterile. Practicile învechite, toxice, de a se încerca acoperirea unor administrații locale cu subiecte inventate, cu teme parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Arătați-le oamenilor ce veți face pentru ei ca să îi convingeți să vă acorde încrederea. Lupta politică este o luptă de proiecte pentru comunități. Îi încurajez pe toți candidații să răspundă la aceste dorințe legitime ale cetățenilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă ar fi utilă amânarea scrutinului din 27 septembrie, preşedintele Iohannis susţine în continuare organizarea alegerilor locale, deşi numărul infectărilor cu coronavirus a atins un nou record.

Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucurile sunt organiazate, vor fi bine organizate și altfel decât în iunie știm să gestionăm această pandemie. Dar rămâne vitală abordarea fiecăruia. Portul măștii, distanțarea și igiena mâinilor rămân singurele piedici între noi și virus. Localurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști de rezervă până la dezinfectanți, circuite separate. Sunt de părere că putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele„, a precizat preşedintele.

 

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 16 septembrie 2020

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *