Skip to content
Politică

VIDEO. Klaus Iohannis, prima reacţie după căderea Guvernului Cîţu: Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi este „criză”

Facebook

După ce Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Palatul Cotroceni că ceea ce caracterizează cel mai bine România de azi este cuvântul ”criză”.

Preşedintele a subliniat că ”moţiunea a fost generată de politicieni cinici”. Şeful statului a spus că le dă timp partidelor să găsească o soluţie şi le va chema la consultări săptămâna viitoare.

 

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul este criză.Suntem într-o criză a sistemului sanitar, suntem în plină pandemie. Valul 4 ne-a lovit și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză europeană și globală.

Unii politicieni au adăugat o criză a guvernării. Astfel, a fost votată o moțiune de cenzură care a fost votată și care a avut succes. Cum se mai spune colocvial, guvernul a picat. S-au spus multe în politică, majoritatea urâte. S-au acuzat de multe lucruri urâte, mai ales în interiorul partidului, oamenii nu mai știu ce să înțeleagă. Este o situație complicată, o situaţie care a fost generată, această moţiune şi trecerea ei prin Parlament, de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alţii clamând grija pentru români şi aşa mai departe”, a declarat preşedintele.

El a subliniat că USR a fost parte din coaliţia de guvernare. USR a plecat din Guvern şi a votat împreună cu PSD şi AUR moţiunea de cenzură de astăzi. ”Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriţi să îi spuneţi. Acum, însă, suntem în situaţia de a trebui să găsim o soluţie. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza preţurilor la electricitate, vine iarna. Toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva este evident Guvernul României.

Aşadar este nevoie de soluţii şi este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate şi responsabilitate”, a conchis Iohannis.

Moţiunea de cenzură a trecut, cu 281 de voturi „pentru”, ceea ce înseamnă că Guvernul Cîţu este demis, conform anunţului oficial făcut în plenul reunit al Camerei şi Senatului. Ludovic Orban a precizat că moţiunea a fost adoptată, iar încrederea acordată Guvernului a fost retrasă.

Cabinetul Cîţu va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *