Skip to content
Republica Moldova

VIDEO Klaus Iohannis, prima vizită oficială în R. Moldova, ”după mulți ani de îngheț”: ”Anunț un nou pachet de sprijin din partea României”

Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis și Maia Sandu au susținut declarații comune de presă, în cadrul vizitei oficiale pe care președintele român o efectuează la Chișinău. Este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte.

„Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici la Chișinău în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț. De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.

România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Zeci de mii de copii și tineri au învățat în liceele și universitățile din România și au fost primiți ca acasă. 

În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19. România a venit și cu investiții în domenii strategice: conducta Iași Ungheni Chișinău. România e cel mai important partener comercial al Moldovei. Accentuez deschiderea noastră față de investițiile românești. Iată de ce este atât de important să reformăm justiția și să ducem o luptă eficace împotriva corupției.

Cetățenii Moldovei au nevoie în continuare de ajutor pentru a ieși cu bine din criza sanitară și economică. Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând. Va trebui să depășim și efectele crizei economice. Și aici contăm pe sprijinul României. Moldova și România au o limbă comună, o istorie și cultură comune.

Sper să reușim în următorii ani să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Construcția unui pod nou va conecta cetățenii Moldovei de Iași și de autostrada care va lega estul Europei de UE. Vreau să organizăm un forum de afaceri. Aceste deziderate se regăsesc în declarația comună adoptată azi, prin care ne-am exprimat hotărârea de a aprofunda cooperarea și de a acționa împreună pentru îndeplinirea obiectivelor comune”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis s-a declarat bucuros că vizita sa în Republica Moldova ”se realizează pe fondul unui vot masiv în favoarea reformelor democratice”.

Acest vot clar reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Moldova să se îndrepte. Sper ca toate forțele politice să înțeleagă acest semnal limpede. Numai prin implementarea completă a reformelor Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient. România își dorește ca Moldova să prospere, iar cetățenii să se bucure de instituții democratice și puternice.

Vom urmări menținerea menținerea și promovarea Moldovei ca temă prioritară pe agenda UE. Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Moldovei. Suntem alături de președintele Maia Sandu și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care e nevoie pentru implementarea programului său.

Anunț un nou pachet de sprijin din partea României. Prin acest pachet România are în vedere: încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea protocol adițional privind grantul de 100 mil euro vizând prelungirea valabilității acordului. Susținerea procesului de vaccinare anti-Covid prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea unei echipe de experți români care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. 

România va furniza medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților Covid-19. Știu cât de afectați au fost agricultorii. România va acorda ca ajutor extern a unei cantități de motorină de 6.000 de tone. Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției. Avem în vedere semnarea cât mai rapidă a protocolului de cooperare în Educație. Am luat notă de aprobarea inițierii negocierilor pentru acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, primit cu pâine și sare

Preşedintele României este primul lider de stat primit de preşedintele Maia Sandu. El a fost întâmpinat cu pâine şi sare. Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.

Mai mulţi susţinători au venit în faţa Preşedinţiei cu steaguri scandând „Trăiască, trăiască, ţara românească”, „România nu are graniţă la Prut” sau „Trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, au strigat oamenii.

În cadrul vizitei oficiale, cei doi şefi de stat vor aborda aspecte referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova.

Declarația comună a celor doi șefi de stat

Klaus Iohannis și Maia Sandu au adoptat o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

Vă prezentăm integral declarația integrală a celor doi președinți:

”România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.

Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *