VIDEO L. Lungoci, despre returnarea tezaurului – Nu cred că Putin va cere un tren ca să ne încarce aurul

Parlamentul European a votat, joi, în unanimitate, Rezoluția privind dreptul României de a-și recupera tezaurul de la Moscova sau de a obține compensații în schimbul acestuia.

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, deputatul PSD Lucian Lungoci a comentat această dezbatere din Parlamentul European privind subiectul tezaurului sechestrat de ruși în timpul Primului Război Mondial.

„Nu cred că e vreun român care să nu-și dorească returnarea tezaurului. Toți ne dorim ca Rusia să înapoieze aurul luat înainte de Primul Război Mondial. Dar să nu ne imaginăm că acum, Rusia, sub conducerea lui Putin, care a atacat o țară independentă și este într-un război de 2 ani de zile, care face doar ce vrea Putin, o să fie înduplecată de această rezoluție din Parlamentul European. Eu nu cred acest lucru și nu vreau să ne facem așa vreo speranță. Este un demers corect, absolut corect și legitim al României și mulțumim tuturor europarlamentarilor care au votat această rezoluție. Dar, de partea cealaltă, eu nu mă aștept și nu cred vreo secundă că Putin, repet, care a atacat o țară independentă într-un război în care au murit sute de mii de oameni, să vină să zică: da, domnule, ați votat, trimiteți un un tren că o să vă încărcăm aurul.”

În ceea ce privește informațiile referitoare la locul unde s-ar afla tezaurul, sub formă de lingouri sau obiecte, deputatul spune că este vorba despre o anumită cantitate, despre o anumită valoare și că aceasta ar trebui returnată, nu neapărat ceea ce a fost sechestrat fizic în trecut.

„Dacă vreodată Rusia va deveni o țară independentă, democratică, abia atunci vom putea avea un altfel de dialog pentru a rezolva și această problemă. Dar acum, nu cred. (…) Au votat acolo europarlamentari și au dat o rezoluție. Nu vreau să fiu răutăcios, dar sunt cinci rezoluții votate în Parlamentul European în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen. Dacă austriacul n-a luat în considerare ceea ce se votează la nivelul Uniunii Europene, cum să ia în considerare Putin?”, a adăugat Lucian Lungoci, deputat PSD.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: