VIDEO Lecție de patriotism economic cu Sebastian Burduja: resurse naționale, prețuri mai bune, salarii mai mari

Sebastian Burduja, invitat Puterea Știrilor 24.02

Pactul verde european ar trebui regândit și spre asta ne îndreptăm, este de părere Sebastian Burduja, ministrul Energiei. În primul rând, ar trebui să nu închidem grupurile pe cărbune fără să le înlocuim cu altele pe gaz, spre exemplu, care sunt mai puțin poluante și produc energie în bandă, a spus acesta, în direct, în cadrul emisiunii Puterea știrilor.

„În plus, România are gaz, va avea și gazul de la Neptun Deep, ne vom dubla producția, deci ne conservăm niște resurse pe care le valorificăm în economie și în sectorul energetic. Apoi, ar trebui să susținem mediul economic cu un preț bun al energiei, ceea ce va însemna salarii mai mari, competitivitate, o economie europeană revigorată, pentru că, de fapt, Uniunea Europeană, dacă acum 5-6 ani de zile, contribuia cam cu o treime din PIB-ul global, astăzi contribuie cu mai puțin de 15%. Vă dați seama ce declin în raport cu China, Statele Unite și alte state dezvoltate sau în curs de dezvoltare?”, a afirmat ministrul Energiei.

În ce privește scrisoarea trimisă de acesta către companiile din domeniu pentru înlocuirea politicilor Green Deal, în care face referire la patriotism economic și de apărare legitimă a interesului României, liberalul spune că reacțiile au fost foarte bune.

„O altă scrisoare viza reducerea cheltuielor și acolo reacțiile companiilor n-au fost întotdeauna cele mai favorabile. Dar e normal, fiecare își conservă până la urmă niște venituri, niște programe de cheltuiel pe care le-a susținut și în trecut. (…) De fapt, încercăm să punem cap la cap un dosar pe care România să-l aibă pentru discuțiile la nivel european, în care să facă această trecere de la Green Deal la Smart Deal, cum i-am spus eu, o tranziție mai înțeleaptă, mai ponderată, etapizată, în care, sigur, insistăm să avem un aer mai curat, dar fără a periclita celelalte obiective: securitate, competitivitate, accesibilitate”, a explicat ministrul Energiei.

Companiile românești au și ele un cuvânt de spus: câți oameni au concediat în cadrul procesului de decarbonizare, ce costuri a însemnat toată această conformare cu standarde de meniu din ce în ce mai stricte, ce înseamnă plata acestor certificate de CO2. În cazul termocentralelor pe cărbune, spre exemplu, certificatele dublează prețul energiei electrice.

„Dacă n-ar exista aceste certificate, prețul pe piață ar putea fi la jumătate față de prețurile de astăzi. Imaginați-vă ce ar însemna asta pentru consumatorii casnici, pentru mediul economic, pentru competitivitatea țării, pentru inflație”, a subliniat Sebastian Burduja.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: