Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, 12.07 a.c. că, livrarea rezultatelor analizelor, la timp, pentru șoferii suspectați de a fi consumat alcool sau substanțe interzise, de către laboratoarele din București, este încă o problema. „Scopul legii Anastasia nu e aceea de trimitere a oamenilor la închisoare ci de a proteja viața”, a punctat Cazanciuc.
Ce se întâmplă, însă, cu șoferii ale căror permise sunt reținute 72 de ore, iar rezultatul analizelor este pozitiv doar din cauza unor erori de laborator? Robert Cazanciuc a răspuns la întrebarea PS News:
„Dacă laboratorul constată prezența în organism a unei substanțe interzise, în secunda următoare se deschide un dosar penal. În acest dosar, proba de laborator este proba judiciară și ea poate fi contestată, categoric”, explică socialistul, Cazanciuc.
Cele mai multe accidente se produc de către cei băuți sau drogați. Concentrarea a fost mai mică pe cea de-a treia categoria vizată de lege: cei fără permis.
„După lungi perioade de discuții, la 20 noiembrie am lansat campania de promovare a legii „Anastasia- Fii curat la volan”.
Azi, la un an de zile, avem o scădere cu 20% a numărului de morți comise de persoane băute și drogate, deci, legea și a atins scopul
Formula de 72 de ore mi se pare rezonabilă în condițiile în care statul român are cele mai performante aparate pentru a testa consumul.
Au răspuns zeci de companii la acest apel. Anul acesta în minivacanța de 1 mai și de Paști am desfășurat campanii pe litoral (…). Avem și o prima condamnare cu executare (n.r. pronunţată de Judecătoria Alba Iulia, un tânăr de 19 ani primind 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă, după ce a ucis trei persoane. Şoferul avea o alcoolemie de aproape 2 la mie şi şi-a recunoscut faptele).
Cele mai multe accidente se produc de către cei băuți sau drogați și poate, nu s-au concentrat pe a treia categoria vizată de lege: cei fără permis, de aceea nu putem vorbi de un număr scăzut de accidente, cauzat de cei fără permis.
Cele două institute din Cluj și Iași au această capacitate dea livra rezultate în timpul stabilit. În București este o problemă dar înțeleg că s-au mobilizat și ei (…). Există un program cu Banca Mondială ca, până la finalul anului, să existe astfel de laboratoare.
Am inițiat o informare normativă care anul acesta, în iunie, a intrat în vigoare: legea 172/2024 care sancționează consumul și traficul de etnobotanice dar și medici sau orice persoană care se află pe lanțul de autorizare al medicamentului care în mod normal este prescris de un medic.
Din păcate, am văzut medicamente care au fost pur și simplu, furate, tranzacționate din spitale. Legea 172 vine să sancționeze mult mai dur, acest lucru”, a mai declarat Cazanciuc.
Legea „Anastasia”( promulgată pe data de 7 iulie 2023) spune ca săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, se va pedepsi cu închisoarea, fără ca instanța să poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere.
Legea „Anastasia” (Legea nr. 213 din 7 iulie 2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal) a fost introdusă din cauza nemulțumirii sociale legate de pedepsele blânde pentru șoferii băuți sau drogați care au provocat accidente mortale și a explicat că această lege, după patru ani de eforturi legislative, interzice suspendarea executării pedepsei pentru cei găsiți vinovați.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News