VIDEO Legea „Iohannis” amânată o săptămână. Fenechiu: „A avut un rol dezbaterea declanșată de Marcel Ciolacu”

Foto: PS News

Legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat, în timp ce este încă președinte, este amânată timp de o săptămână.

PSD a anunțat că va vota împotriva amendamentului, iar, la scurt timp, și PNL și-a schimbat poziția, iar legea nu mai ajunge pe ordinea de zi a Parlamentului. 

Imediat după ședința Biroului Permanent Naţional de luni, 23.09 a.c., liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu a declarat că Partidul Național Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesității sau nenecesității modificării legii pentru scopul urmărit de lege.

„La solicitarea mea s-a stabilit termen de amânare pentru săptămâna viitoare, luni. Având în vedere faptul că Partidul Național Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesității sau nenecesității modificării legii pentru scopul urmărit de lege.

Întrebat de ce nu s-a putut face o astfel de clarificare înainte ca proiectul să fie depus în Parlament, Fenechiu spune că nu a crezut este necesar acest lucru.

„Noi am crezut că legea este necesară în momentul în care președintele Consiliul Legislativ, în avizul de favorabilitate a inițiativei, a introdus acea secțiune că modificarea n-ar fi necesară, aserțiune preluată de liderul PSD și de alți comentatori din spațiul public.

Am considerat că este firesc ca să lămurim această problemă juridică, adresându-ne celor două entități care au atribuții în domeniu Curții(…). Cu siguranță a avut un rol, nu atât decizia PSD de a declara că nu susține, cât dezbaterea declanșată de aserțiunea lui Marcel Ciolacu. Oricum, vom lua o decizie în momentul în care vedem cele două opinii pe care urmează să le primim în urma analizei noastre”.

Pe baza actualei legislații, șeful statului român nu poate candida fără această modificare pentru care s-a semnat inițiativa.

„Eu cred că atâta vreme cât legea din momentul actual interzice, chiar dacă există o decizie a Curții, deci în situația în care se numește un incident generat de o contestație, ajungem în situația în care instanțele judecătorești vor soluționa pe actuala lege și eu va trebui să ajung la Curtea Constituțională. Dacă cunoașteți calendarul electoral, știți că candidaturile se depun până pe 17 octombrie. Mi-e greu să cred că în termen de 12 zile epuizez toată calea judecătorească cu o excepție soluționată de Curte”.

Dacă totuși legea va ajunge în Parlament, se va lua în calcul extinderea amendamentului ca toate persoanele independente să poată candida?

„Au existat opinii în spațiul public de extindere a noțiunii de independent ca să poată candida. Nu vă pot da un răspuns, pentru că… compoziția Parlamentului este cea care este și nu știu dacă se crează o majoritate în sensul ăsta. Personal, sunt de acord.

(…) Deci, teoretic, în ipoteza în care parcursul ar merge pe adoptare, dacă în 2 săptămâni ar trece de Senat și Cameră, în diferența de șapte, opt, 10 zile, ar trece și de Curtea Constitutionlă, deci n-ar fi o problemă. Eu, tehnic, am prezervat perspectiva că putem mergem mai departe.

Am cerut proceduri de urgență. Va fi pe agenda Comisiei Juridice, luni. În ipoteza în care nu modificăm această decizie în raport cu ce zic BEC-ul și AEP-ul și nu va fi alta, respectăm decizia politică. Nu pot eu să vă spun care va fi decizia politică”.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: