Skip to content
Societate

VIDEO. Liberalii din echipa pro-Florin Cîţu au câştigat toate funcţiile de conducere din PNL (LISTA INTEGRALĂ)

news.ro

UPDATE 21.50

Într-un discurs extrem de scurt, de nici un minut, noul preşedintele al PNL, Florin Cîţu, a declarat închise lucrările Consiliului Naţional al PNL, mulţumind presei pentru prezenţă şi fără a face alte aprecieri.

Potrivit rezultatelor finale, Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL, după ce a fost votat de 1743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1620 voturi, Gheorghe Flutur cu 1674 voturi, în timp ce Lucian Bode a fost votat prim-vicepreşedinte al PNL de 1551 de delegaţi.

UPDATE 19.20

Liberalii din echipa premierului Florin Cîțu au câștigat toate funcțiile de conducere din PNL.

Lista integrală susținută de Florin Cîțu pentru componența Biroul Executiv:

Iulian Dumitrescu – prim-vicepreședinte

Rares Bogdan – prim-vicepreședinte

Gheorghe Flutur – prim-vicepreședinte

Secretar general: Dan Vîlceanu cu 1743 voturi; alte 109 voturi au fost nule.

Vicepreședinții pe domenii:

Robert Sighiartău – vicepreședinte pe politică externă și afaceri europene;
Nicolae Ciucă – vicepreședinte Apărare și siguranță națională;
Florin Roman – vicepreședinte administrație, ordine publică și siguranța cetățeanului;
Gheorghe Falcă – vicepreședinte fonduri europene și dezvoltare regională;
Alin Tișe – vicepreședinte justiție și drepturi cetățenești;
Virgil Popescu – vicepreședinte buget, politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri;
Cristian Bușoi – vicepreședinte sănătate;
Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu – vicepreședinte muncă, familie și protecție socială;
Sorin Cîmpeanu – vicepreședinte educație și cercetare;
Alexandru Muraru, președintele filialei PNL Iași – vicepreședinte cultură, culte, minorități;
George Stângă, președinte PNL Galați – vicepreședinte agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară;
Mircea Fechet – vicepreședinte mediu, ape și silvicultură;
Alin Nica, președintele CJ Timiș – vicepreședinte infrastructură de transport;
Pavel Popescu – vicepreședinte comunicații, societate informațională și digitalizare;
Adrian Cosma, președinte PNL Satu Mare – vicepreședinte tineret și sport;
Alina Gorghiu – vicepreședinte drepturile omului, protecția minorităților etnice, religioase și a grupurilor vulnerabile de orice natură;
Monica Anisie – vicepreședinte pentru românii de pretutindeni.

Vicepreședinți politici: Cristian Băcanu. Florin Birta (primar Oradea), Cristian Buican, Ciprian Ciucu (președinte PNL București), Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huțucă, Eugen Pîrvulescu, Dragoș Soare, Vetuța Stănescu, Ștefan Stoica, Costel Șoptică, Eugen Țapu Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu și Cristian Tuță.

Vicepreședinți pe regiuni:
Vicepreședinte Nord-Est – președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan;
Vicepreședinte Centru – Ciprian Dobre;
Vicepreședinte Nord-Est – Nelu Tătaru;
Vicepreședinte Vest – Marcel Vela;
Vicepreședinte București – Ilfov – președinte CJ Ilfov, Hubert Thuma;
Vicepreședinte Sud – Vest – Gigel Știrbu;
Vicepreședinte Sud-Est – prefect Constanța, Silviu Coșa;
Vicepreședinte Sud – Ciprian Pandea.

Președintele Comisiei de Arbitraj – Daniel Buda
Președintele Comisiei Naționale de Revizuire și Cenzori – Mihai Barbu
Trezorier – Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.

 

UPDATE 18.40

Primul câștigător anunţat la Consiliul Naţional este Rareş Bogdan, care a obţinut 1.107 de voturi şi va fi deţine funcţia de prim-vicepreşedinte Comunicare şi Relaţii Internaţionale. Contracandidatul său, Mihail Veştea a primit 690 de voturi, iar 45 de voturi au fost nule.

Ceilalţi trei prim-vicepreşedinţi propuşi de Florin Cîţu nu au avut contracandidat, astfel că prezenţa lor în echipa de conducere a PNL este certă.

Cei trei sunt: Iulian Dumitrescu – prim-vicepreşedinte Mediu de Afaceri, Societate Civilă, Lucian Bode – prim-vicepreşedinte Strategii Politice, Gheorghe Flutur – prim-vicepreşedinte Politici Publice.

La finalul numărării voturilor pentru toate funcţiile din Biroul Executiv, va fi prezentată lista integrală a membrilor acestuia.

UPDATE 15.00

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă că USR PLUS poate reveni la masa negocierilor doar dacă „rupe alianţa cu AUR şi alianţa tacită cu PSD”. „Dacă USR PLUS rămâne în alianţă cu AUR şi PSD ca să voteze o moţiune împotriva Guvernului pe care îl conduc, atunci nu putem să mai discutăm„, a spus Cîţu, după ce a votat la Consiliul Naţional al PNL.

UPDATE 14.00

Fostul preşedinte al PNL afirmat că ar fi o „nebunie” eventuala sa sancţionare pentru declaraţia în acest sens făcută sâmbătă, la finalul congresului în care a pierdut alegerile interne din PNL. „Cum să fiu sancţionat? Hai, fiţi serioşi!”, a afirmat Ludovic Orban duminică, la finalul Consiliului Naţional al PNL, întrebat dacă va fi sancţionat pentru declaraţia sa referitoare la parteneriatul cu Klaus Iohannis.

Ce mai e de spus faţă de ce am spus ieri? Când mi-am retras eu vreo declaraţie? (…) Cum să fiu sancţionat?”, a afirmat duminică, Ludovic Orban, întrebat dacă îşi retrage acea declaraţie. „Dacă vrea să aibă parteneriat, să aibă cu preşedintele partidului, ales”, a adăugat Orban referindu-se la Klaus Iohannis.

El susţine că va continua să apere ideile şi valorile liberale, dar şi programul de guvernare „care conţine idei liberale”. „Voi susţine deciziile forurilor statutare ale PNL, cu condiţia: eu nu voi mai accepta niciodată să fac niciun fel de înţelegere cu PSD”, a afirmat Orban.

În ceea ce priveşte eventuale sancţiuni la adresa liberalilor care l-au susţinut pentru preşedinţia PNL, fostul lider al PNL consideră că o astfel de atitudine „ar fi o mare prostie”. „Colegii care m-au susţinut sunt colegi care au muncit pentru partid, care au făcut un lucru foarte bun pentru partid. (…) Ar fi culmea să fie sancţionaţi colegi de-ai mei care au avut o opţiune în beneficiul PNL”, mai afirmă fostul preşedinte al partidului.

Întrebat dacă faptul că a pierdut alegerile interne a fost influenţat de preşedintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban a răspuns: „He! Aţi fost martori la congres, ce să mai vorbesc?”. „Eu vă spun că nu am trăit niciun astfel de congres. Aţi văzut şi dumneavoastră: fata care a votat înaintea mea îşi fotografia buletinul de vot şi cu draperia trasă şi cu toate camerele. Ăsta numai aşa, un exemplu”, a adăugat Orban.

UPDATE 13.00

Deputatul Ionel Dancă, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al PNL pentru domeniul familie şi protecţie socială, a anunţat că, dacă va fi ales în conducerea partidului, va intra în opoziţie cu conducerea PNL.

Începând de astăzi candidez la această funcţie de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal pentru a păstra vie încrederea şi speranţa sutelor de mii de membri ai Partidului Naţional Liberal şi simpatizaţi ai Partidului Naţional Liberal care au fost alături de noi în această competiţie împreună cu Ludovic Orban.

Vreau să păstrăm vie speranţa şi încrederea Partidului Naţional Liberal că şi în partidul nostru binele va învinge, mau devreme sau mai târziu.

Vorbim despre unitatea partidului, dar eu cred că unitatea partidului nu trebuie să fie şi o unitate de gândire, aşa încât că spun, dragi colegi, deschis: dacă mă alegeţi pentru funcţia de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, voi intra în opoziţie cu conducerea Partidului Naţional Liberal, nu în afara Partidului Naţional Liberal, pentru că unitatea Partidului Naţional Liberal nu trebuie să însemne o unitate de gândire, monolit”, a declarat Ionel Dancă duminică în Consiliul Naţional al PNL în care se alege echipa de conducere a partidului.

UPDATE 12.00

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că premierul Florin Cîțu este cel care a refăcut relația dintre PNL și cultele religioase, după scandalul de anul trecut, când au fost interzise pelerinajele.

UPDATE 11.40

Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban au decis să-și retragă candidaturile la Consiliul Naţional.

Preşedintele PNL Dâmboviţa, Virgil Guran, un apropiat al fostului lider al PNL Ludovic Orban, şi-a retras candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru strategii politice, pentru care candidează, susţinut de Florin Cîţu, Lucian Bode. Un alt susţinător al lui Ludovic Orban, Ioan Turc, şi-a retras candidatura pentru o funcţie în Biroul Executiv (BEX) al PNL.

Vreau să rămân în memoria dvs. Guran care dacă a promis a rămas lângă Ludovic Orban chiar dacă şi-a pierdut funcţiile, chiar dacă unii colegi de la mine, de la Dâmboviţa, şi-au pierdut funcţiile şi îmi cer scuze pentru asta. Vreau să rămân în memoria dvs., poate, omul care a avut curajul să spună ceea ce gândeşte, chiar dacă am supărat conducerea”, a afirmat Virgil Guran în discursul în care ar fi trebuit să îşi prezinte candidatura.

Acesta a subliniat că rămâne membru în PNL şi rămâne în competiţie pentru funcţia de preşedinte regional.
„Să ne dea Dumnezeu minte să rămânem un partid unit. Şi apropo: nu plec nicăieri, rămân aici împreună cu dvs şi vreau să avem performanţă”, a adăugat Virgil Guran.

Şi alţi liberali care îşi anunţaseră candidaturile pentru funcţii politice în PNL au renunţat la candidaturi, depunând anunţuri în acest sens la Secretariatul Tehnic. Printre aceştia se numără ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte regional. De asemenea, preşedintele PNL Bistriţa Năsăud şi primar al municipiului Bistriţa, Ioan Turc şi-a retras candidatura pentru funcţia de membri în BEX al PNL.

Europarlamentarul Vlad Nistor, fost decan al Facultăţii de Istorie, a renunţat şi el la candidatură pentru funcţia de Prim-vicepreşedinte politici publice.

De asemenea, Răducu Filipescu şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte pe regiunea sud Muntenia, iar Luminiţa Barcari vicepreşedinte pe domeniul educaţiei.

Parlamentarul Laurenţiu Leoreanu şi-a retras şi el candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte pe domeniul Administraţie; el a menţionat să rămâne membru în PNL.

UPDATE 11.30

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat că, pentru a-şi atinge obiectivele, are nevoie de o echipă în jurul său, oameni cu care este sigur că va transforma România, prezentând lista viitoarei echipe de conducere a partidului.

Lista anunţată de Florin Cîţu

Rareş Bogdan – prim vicepreşedinte Comunicare şi Relaţii Internaţionale

Iulian Dumitrescu – prim vicepreşedinte Mediu de Afaceri, Societate Civilă
Lucian Bode – prim vicepreşedinte Strategii Politice
Gheorghe Flutur – prim vicepreşedinte Politici Publice
Secretar general – Dan Vîlceanu
Vicepreşedinţii pe domenii:
Robert Sighiartău – vicepreşedinte Politică Externă şi Afaceri Europene
Nicolae Ciucă – vicepreşedinte Apărare şi Siguranţă Naţională
Florin Roman – vicepreşedinte Administraţie Publică şi Siguranţa Cetăţenilor
Gheorghe Falcă – vicepreşedinte Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională
Alin Tişe – vicepreşedinte Justiţie şi Drepturi Cetăţeneşti
Virgil Popescu – vicepreşedinte Buget, Politici Fiscale, Economie, Energie şi Mediu de Afaceri
Cristian Buşoi – vicepreşedinte Sănătate
Daniela Cîmpean – vicepreşedinte Muncă, Familie şi Protecţie Socială
Sorin Cîmpeanu – vicepreşedinte Educaţie
Alexandru Muraru – vicepreşedinte Culte, Cultură şi Minorităţi
George Stângă – vicepreşedinte Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Industrie Alimentară
Mircea Fechet – vicepreşedinte Mediu, Apă şi Silvicultură
Alin Nica – vicepreşedinte Infrastructură de Transport
Pavel Popescu – vicepreşedinte Comunităţi, Societate Informaţională şi Digitalizare
Cosmin Adrian Cosma – vicepreşedinte Sport
Alina Gorghiu – vicepreşedinte Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor Etnice, Religioase şi a Grupurilor vulnerabile de orice natură
Monica Anisie – vicepreşedinte Românii de Pretutindeni

Lista vicepreşedinţi politici

Cristian Băcanu, Florin Birta, Cristian Buican, Ciprian Ciucu, Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huţucă, Eugen Pârvulescu, Dragoş Soare, Vetuţa Stănescu, Ştefan Stoica, Costel Şoptică, Eugen Ţapu-Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu şi Cristian Tuţă.

Vicepreşedinţii pe regiuni

Vicepreşedinte Nord Est – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş – Ionel Bogdan
Vicepreşedinte Centru – Ciprian Dobre
Vicepreşedinte Nord Est – Nelu Tătaru
Vicepreşedinte Vest – Marcel Vela
Vicepreşedinte Bucureşti – Ilfov – Hubert Thuma, preşedinte Consiliul Judeţean Ilfov
Vicepreşedinte Sud – Vest – Gigel Ştirbu
Vicepreşedinte Sud – Est – Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa
Vicepreşedinte Sud – Ciprian Pandea

Nu ştiu dacă pot exprima în cuvinte ceea ce simt, dar este o onoare şi o responsabilitate enormă. Şi vreau să ştiţi că sunt conştient de asta şi de faptul că ambiţiile pecare le avem sunt mari. Mă uit astăzi la noi şi când am văzut că suntem uniţi sunt sigur că nicio provocare nu e prea mare pentru PNL în perioada următoare. Am fost sincer când am spus că vreau un partid unit, să ne folosim toate resursele pentru lupta cu adversarul nostru, PSD. În acest mandat vreau să fiţi mândri că sunteţi liberali.

Vreau peste tot în România să fim mândri că suntem liberali asta înseamnă că deciziile pe care le vom lua împreună vor fi decizii doar în interesul românilor. Doar aşa vom câştiga tot în 2024. Ca să pot implementa ce am propus, am nevoie de o echipă în jurul meu, care s-a construit, oameni cu care eu cred de fapt sunt sigur că vom transforma România. Ce am făcut în campanie a fost o mişcare, o mişcare liberală, care va transforma România şi va începe cu PNL. PNL va moderniza România şi o va face o putere economică în UE.”, a declarat Cîţu.

UPDATE 11.15

Ministrul de Finanţe Dan Vîlceanu, propus pentru funcţia de secretar general al PNL, a declarat că partidul trebuie readus împreună. ”Să vindecăm rănile dezbinării din această perioadă de congres”, a afirmat el.

Vîlceanu a susţinut că în PNL nu trebuie să mai existe huiduieli şi cereri de demisie la adresa colegilor.
El a mulţumit predecesorilor săi în funcţie, Vasile Blaga, Ilie Bolojan şi Robert Sighiartău.

__________________________________________________________________________

Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică, Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid, după ce cu o zi în urmă a fost ales noul preşedinte al liberalilor, Florin Cîţu. La Consiliul Naţional vor participa 2.000 de delegaţi.

La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17. Printre cei susţinuţi de Cîţu se numără Dan Vîlceanu – secretar generalşi Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode pentru funcţiile de vicepreşedinţi,

Potrivit informaţiilor carse au circulat înaintea Congresului PNL, lista susţinută de Florin Cîţu pentru componenţa Biroul Executiv îi include pe Dan Vîlceanu – secretar general, Iulian Dumitrescu -prim-vicepreşedinte,Rares Bogdan -prim-vicepreşedinte, Gheorghe Flutur -prim-vicepreşedinte, Lucian Bode -prim-vicepreşedinte.

Pentru funcţiile de vicepreşediţi în echipa Cîţu figurau Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Alin Nica, Alin Tişe, Cristian Buşoi, Robert Sighiartău, Daniela Câmpean, Sorin Câmpeanu, George Stângă, Pavel Popescu, Gheorghe Falcă, Florin Roman iar ca vicepreşedinţi coordonatori ai comisiilor de specialitate figurau: Virgil Popescu – vicepreşedinte Economie, Mircea Fechet – vicepreşedinte Mediu, Florin Roman – vicepreşedinte Administraţie, Monica Anisie -vicepreşedinte Români de Pretutindeni, Alina Ghorghiu vicepreşedinte Grupuri Vulnerabile şi Minorităţi, Adrian Cozma – vicepreşedinte Tineret şi Sport.

În ceea ce priveşte posturile de vicepresedinti pe regiunile de dezvoltare, pe listă se regăseau: Ionel Bogdan – vicepreşedinte Nord Vest, Nelu Tătaru – vicepreşedinte Nord Est, Ciprian Dobre – vicepreşedinte Centru, Marcel Vela – vicepreşedinte Vest, Gigel Ştirbu – vicepreşedinte Sud Vest, Silviu Coşa – vicepreşedinte Sud Est, Hubert Thuma – vicepreşedinte pentru regiunea Bucureşti – Ilfov. De asemenea, Stelian Bujduveanu figura pentru funcţia de trezorier.

Din tabăra Orban, posibili candidaţi sunt Virgil Guran, Adrian Veştea, Vlad Nistor. BEx este organismul permanent de conducere a activităţii partidului între două şedinţe consecutive ale BPN.

Conform Statutului PNL, în prima şedinţă a Consiliului Naţional, convocată după Congres, sunt aleşi prin votul secret al majorităţii delegaţilor, secretarul general, la propunerea presedintelui, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii, membrii BEx şi trezorierul. Candidaturile se depun pe funcţii, în scris, la Secretariatul General.
Alegerea se face succesiv: în prima etapă secretarul general, la propunerea presedintelui, si prim-vicepreşedinţii, în a doua etapă vicepresedintii, membrii, trezorierul şi membrii CA şi CNRC.

Reguli stricte de votare

În cadrul unei etape de vot, candidatii vor opta pentru o singură funcţie. Se întocmeşte 1 buletin de vot pe care se înscrie candidatul propus de preşedinte la funcţia de secretar general. Potrivit News.ro, secretarul general este ales cu majoritatea voturilor valabil exprimate. Sunt aleşi vicepreşedinţi responsabili pentru departamente candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi, pentru departamentul respectiv.

Buletinele de vot pentru funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru regiunile de dezvoltare vor fi votate de delegaţii din organizaţiile aparţinând regiunii de dezvoltare respective. Sunt aleşi vicepreşedinţi responsabili pentru regiunile de dezvoltare candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi în fiecare regiune. Este ales trezorier candidatul cu cel mai mare număr de voturi.

Florin Cîţu a câştigat sâmbătă mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. El a obţinut 2.878 de voturi „pentru” din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban – 1.898 de voturi „pentru”. De asemenea, Daniel Buda a fost ales preşedinte al Curţii de Arbitraj cu 2.381 de voturi, iar Mihai Barbu – preşedinte al Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori cu 3.808 voturi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *