Skip to content
Politică

VIDEO LIVE Dezbateri în Parlament pe tema PNRR. Cîțu: Vom face spitale noi în acești ani/ Ciolacu: Ați vrut să ascundeți românilor adevărul/ George Simion: Vom spune nu

Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

PS News vă prezintă LIVE dezbaterile din Parlament programate la ora 13.00 pe tema PNRR.

UPDATE

Alfred Simonis (PSD):

PNRR ce denumire măreață, mă duce cu gândul la responsabilitate, unitate, la șansa României de dezvoltare. Acest program nu e al dvs, ne-ati prezentat niste idei, nu avem încredere în premier. Avem un președinte al României absent din dezbaterea pe PNRR. Avem și un premier care e depășit complet.

Avem și un personaj dubios, incompetent, mă refer la Ghinea. Ce blestem pe țara asta să avem la conducerea țării niște trădători.

UPDATE

Gabriela Firea (PSD):

Noi am fi vrut să spunem da, dar nu ne-a dat guvernul ocazia. Am venit hotărâți să facem echipă pentru români cu guvernul. PSD din prima clipă a fost deschis nu să dialogheze, ci să pună la dispoziție toți specialiștii. Dle premier, nu ați venit de bună voie aici. Ați venit cam cu forța.

UPDATE

George Simion (AUR):

Vom spune nu acestui plan. Din păcate, 15 miliarde de euro este împrumutul pe care guvernul si-l asumă în numele românilor. România nu trebuie să renunțe iarăși la o parte din suveranitatea națională. Astăzi o să spunem nu unei politici păguboase. Vă rog să nu votați acest program în numele românilor simpli.

UPDATE

Marcel Ciolacu (PSD):

Dle Cîțu, de data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă asteaptă fermierii să vă întrebe de ce agricultura primește zero euro prin PNRR. Dle Cîțu, haideți cu curaj să nu mai fugiți azi. Este o mare rușine că premierul e forțat să vină în Parlament să prezinte un plan care va influența România în ultimii 5 ani. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul din spatele PNRR.  Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. Luați-l și pe dl Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut

Dacă știu parlamentarii PNL, UDMR, USR ce conține acest plan îi invit aici. Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan către clientele de partid.

Nu știu dacă ați aflat, dar unii ministri au ajuns să fie subiect de banc în cancelariile europene. În toate planurile de redresare depuse la Comisie, fiecare țară a venit cu o strategie clară. În loc de reforme nu ați făcut decât să tăiați. V-ați dus cu un to do list. De ce nu le spuneți românilor că nu aveți curaj să faceți reformă?

Vă place să credeți că sunteți apostolii transparenței, sunteți trompetele austerității. Niște mincinoși. Cine v-a cerut să înghețati pensiile si salariile 5 ani de acum încolo, cine v-a cerut să lichidați CFR Marfă și Tarom? Nimeni nu v-a cerut să aduceți austeritatea în România. PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, dar actualul guvern le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a justifica viitorul acord cu FMI.

Planul Germaniei are 1241 de pagini. Al Franței 815 pagini, în România nimeni n-a văzut nicio pagină. Guvernul a ținut planul la secret. Nu veți reuși să vă duceți la capăt planului de sărăcire a populației. PSD e împotriva planului de antireformă Cîțu Barna. Dle Orban, opriți-vă din toate chefurile și opriți acest plan.

UPDATE

Florin Cîțu prezintă PNRR:

Înainte de a intra în prezentarea PNRR, fac o declarație publică. De când a apărut acest plan am fost acuzat că nu vreau să-l prezint în Parlament. Astăzi le vorbesc românilor. PNRR ce înseamnă pentru că am văzut interpretări eronate. Trebuie să știe toată lumea că e un program diferit față de ce am avut noi până acum pe fonduri europene. Este un program care a apărut ca răspuns la acest șoc care a fost pandemia. Este un plan diferit, care pe lângă investiții, vine și cu o parte de reformă. O parte de reformă pe care fiecare guvern și-o asumă transparent.

Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR – le spun mai ales colegilor din Opoziție – pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse. PNRR are o componentă ”verde” de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România. Investițiile vor aduce bunăstare tuturor cetățenilor. Acest Plan este un plan care garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo. Vor fi investiții care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor. România, prin acest program, atrage 29,2 miliarde de euro în cinci ani de zile, rolul meu a fost de a-i asigura pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat. România va continua să corecteze greșelile din trecut.

Aceste reforme le garantează partenerilor că România e pe drumul cel bun. Mai mult, acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, pensiilor și alte scenarii apocaliptice. Reformă înseamnă un mod de a folosi acesti bani eficient.

Pe mine mă interesează toți românii. Prin acest program vom garanta că investițiile vor merge în toate zonele din România. România are nevoie de toți investitorii, vom putea implementa acest PNRR cu companii, în special românești. Vom lua întreaga sumă. Acest program e garanția pe care o dau românilor că vom reduce decalajele.

În această guvernare vom trece Carpații cu autostradă. Vom face spitale noi în acești ani. Dragi români, doar prin investiții și reforme putem reduce sărăcia. De aceea PNRR e important, investim și facem reforme. Vă spun un secret: este nevoie de toată clasa politică pentru că este programul românilor.

UPDATE

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că primii bani vor ajunge în România în toamnă. El a precizat că Bruxellesul nu impune României un „to do list” pentru PNRR

————————

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc miercuri, în şedinţă comună, pentru prezentarea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru ratificarea Tratatului EURATOM.

Premierul Florin Cîţu va avea la dispoziţie 60 de minute pentru prezentarea PNRR, iar fiecare grup parlamentar îşi va exprima punctul de vedere.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului reunit se află şi proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.

PSD a solicitat ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie prezentat în Legislativ, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, afirmând, marţi, că, în caz contrar, partidul pe care îl conduce va intra în grevă parlamentară.

Joia trecută, premierul Florin Cîţu şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au avut o întâlnire pe tema PNRR la sediul Guvernului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *