Skip to content
Politică

VIDEO LIVE Scandal în Parlament la dezbaterea bugetului: Puterea și Opoziția se acuză reciproc de furt

Inquam Photos/George Calin

UPDATE 21.18:

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, luni, pe articole, proiectul legii bugetului de stat pe 2021 în forma transmisă de Guvern. Toate cele 84 de amendamente ale opoziției au fost respinse. Votul final este programat să aibă loc marți.

" "
" "

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 173.700,8 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.407,2 milioane lei credite de angajament și în sumă de 261.050,5 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei.

UPDATE 20.35: 

Parlamentul a respins, luni seară, amendamentul referitor la dublarea alocaţiilor, susţinut de senatorul PSD Gabriela Firea.

UPDATE 18.55:

Parlamentarii au început, luni, dezbaterile pe marginea articolelor şi anexelor proiectului legii bugetului de stat pe 2021. Timpul total alocat pentru dezbatere este de 600 de minute, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

UPDATE 18.40

Alfred Simonis, PSD:

„Domnule premier fără portofoliu, recunosc că am încercat să urmăresc cu atenție discursul dvs plictisitor, anost și lung și am remarcat două chestiuni. 1: Când ați spus că v-a onorat desemnarea în funcția de premier. Prima dată nu v-a onorat prea tare și ați dezertat în Parlament, ați dat bir cu fugiții și ați lăsat țara singură în plină pandemie. 

Al doilea lucru pe care l-am remarcat au fost niște glumițe despre alocații. Eu nu știu dacă aveți copii domnule Cîțu, dar probabil că de la înălțimea funcției și dimensiuneaa salariului nu înțelegeți nevoile oamenilor de rând”.

UPDATE 18.14:

Alexandru Rafila, PSD:

Ne aflăm într-un moment în care PSD, dar și alte partide au depus amendamente pentru Sănătate și pentru Educație. Noi încercăm să asigurăm accesul cetățenilor la servicii de sănătate, să asigurăm controlul pandemiei și să asigurăm reluarea vieții economice și sociale. Trebuie să asigurăm dreptul constituțional al copiilor și al tinerilor la învățământ. Anul trecut copiii nu au avut acces la învățământ.
În Sănătate și Educație nu discutăm despre cheltuieli, ci despre investiții. Dacă dorim ca țara noastră să se dezvolte cum ar trebui, trebuie să investim în Sănătate și Educație.

Mă așteptam ca premierul să prezinte un raport despre buget, dar dânsul n-a putut să depășească un stereotip pe care și alți colegi din Guvern îl au: s-a referit exclusiv la PSD, la greaua moștenire pe care văd că toată lumea o invocă atunci când n-are soluții. Speram ca premierul să aibă vocația construcției. Din păcate, ne aflăm la un moment în care remarcăm că există vocația vorbelor fără fond, fără să realizăm că e bugetul României, nu al coaliției de guvernare.

Statistic vorbind, dacă ne referim la peste 3.600 de amendamente, trebuie să plecăm de la premisa că măcar 1% sunt bune. Toate au fost respinse. În Comisiile reunite de Sănătate a fost un simulacru de dezbatere. La final am realizat că niciun argument nu stă în picioare în fața coaliției de guvernare. Apropo de interesul pentru Sănătate, eu am remarcat faptul că dl Voiculescu (ministru Sănătății) a părăsit sala de minute bune… Parlamentul trebuie să-și asume un buget în care să aprobe amendamentele de bun simț ale Opoziției”.

UPDATE 18.05

Florin Roman, PNL:

„PSD-iştilor, unde aţi fost voi în ultimii ani? Nu cumva dvs aţi guvernat România? Voi ne daţi nouă lecţii? Vă spun un lucru care o să vă doară. Singurul politician român condamnat de o instanţă românească pentru că a furat bani de la copii este şeful dvs, Liviu Dragnea, care acum se odihneşte în puşcărie pentru că a furat bani de la copii. Un singur amendament ar fi trebuit să rezolve problema banilor pentru alocaţii, confiscarea extinsă a averilor liderilor PSD condamnaţi. Am fi avut bani pentru copilaşii României”.

UPDATE 17.48

Sorin Grindeanu, PSD:

„Vă văd ca pe o fabrică unde se clonează tot mai mulți frați Micula. Grăsuți, gata să primească noi fonduri de la buget. Iar pentru restul, iese zilnic Cîțu să spună că nu sunt bani. Ba mai mult, îi ceartă pe români pentru că protestează”.

UPDATE 17.40

Deputatul PNL Bogdan Huţucă:

Bugetul pentru anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia COVID-19 şi al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei. Guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare pentru toate nevoile societăţii şi economiei româneşti şi, în acelaşi timp, să demareze şi un amplu proces de consolidare a finanţelor publice ale ţării.

Să nu uităm că politicile prociclice promovate de PSD în anii 2017-2019 au eliminat orice spaţiu fiscal, care ar fi fost deosebit de util României în perioada crizei.

Să nu uităm că în anul 2019 rapoartele Comisiei Europene şi agenţiile de rating atrăgeau atenţia că România este statul UE cel mai vulnerabil din punct de vedere economic, în cazul declanşării unei crize economice. Aşadar, în ciuda contextului intern şi internaţional extrem de dificil, bugetul pentru anul 2021 reuşeşte să acopere absolut toate obligaţiile financiare ale statului român„, a spus Huţucă, la dezbaterile generale din plenul Parlamentului privind proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021.

UPDATE 17.25

Miklos Zoltan (UDMR):

Bugetul de stat este un prim pas în procesul reformării țării. Se pune accent pe atragerea de fonduri UE, sunt bani pentru investiții și dezvoltarea infrastructurii. Este un buget în care investițiile sunt mai mari și cheltuielile mai chibzuite. Nu e un buget de austeritate. Acest buget și-a propus să investească și nu taie nimic. Suntem în criză sanitară și economică și trebuie să fim buni gospodari cu avutul nostru. Trebuie să investim chibzuit.

UPDATE 17.20

Gabriela Firea, PSD:

”Discursul domnului Cîțu a fost unul politic. Nu am ce să dezbat cu domnia sa. Mă așteptam să folosească mai des cuvântul investiție. Haideți să muncim pentru popor. Femeile vor fi foarte fericite dacă veți vota amendamentul care prevede majorarea alocațiilor.”


UPDATE 17.00

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a luat cuvântul. ”Domnule prim-ministru, un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut”, a spus social-democratul.

Principalele declarații ale președintelui PSD:

– Sunteți la guvernare de un an și jumătate. Ați fost ministru de Finanțe pe timpul domnului Orban. Știți foarte bine că sunt nepoatele, amantele și politrucii dumneavoastră în statul român. Am înțeles că PSD fură din buget. Îmi aduc aminte de UNIFARM. Nu PSD ținea oamenii în casă în timp ce voi furați. Chiar nu îți e rușine să vii să ne spui că noi furăm.

– Bugetul pe care l-ați prezentat e o rușine. Nu ați reușit să creșteți alocațiile și pensiile. Atât puteți, asta este viziunea dvs de austeritate pentru România.

– Nu mă așteptam să veniți cu un buget care să încalce legea, tocmai dvs care vă războiați cu Al Capone. Guvernul dvs împarte bani pe criterii politice, iar acest lucru este o infracțiune.

– Ați avut bani să dați la PNL, UDMR și USR. Nimeni, niciodată, nu și-a permis așa ceva. Asta este normalitatea promisă de Iohannis pentru România.

– Cum să pedepsiți oameni și administrații locale pentru că nu ați câștigat dvs acolo alegeri?

– PSD nu va vota bugetul în această formulă. Totul pentru voi și nimic pentru români. Dacă în Parlament nu veți respecta românii din întreaga țară, eu și colegii mei vom merge în stradă alături de ceilalți români care ies zilnic.


UPDATE 16.40

Florin Cîțu a susținut că acest proiect de buget e cea mai importantă realizare a guvernării la început de mandat. A mai spus, de asemenea, că urmează ani de investiții și reformă. „Începem reforma în toate cotloanele statului român! Oprim 30 de ani de furt PSD-ist din banii publici!”, a spus șeful Guvernului.

„Fără modestie, vă spun că acest buget e cea mai importantă realizare a acestei guvernări de până acum. E primul buget al acestui mandat al unei guvernări de patru ani. O să mă asigur, alături de colegii mei, că va fi o guvernare de succes, ce va aduce o viață mai bună pentru toți românii. Vom reuși dacă suntem uniți, facem reformă și investiții. Am tratat acest buget cu mare simț de răspundere

Începem reforma în toate cotloanele statului român! Oprim 30 de ani de furt PSD-ist din banii publici!
Drumul României e în Europa, nicăieri altundeva, și alături de NATO. Garantăm românilor siguranță și securitate”, a declarat Cîțu.

UPDATE 16.30

Ședința Parlamentului a început. Și-au înregistrat prezența 403 de deputați și senatori. Opoziția a venit cu mai multe păpuși și scandează ”Alocații”, în timpul discursului premierului Florin Cîțu.

”Bugetul pe care îl prezint azi are două elemente la care țin foarte mult Începem reforma în toate cotloanele statului. Oprim furtul PSD care a durat timp de 30 de ani. Parlamentarii PSD să-și ia un pix și o foaie și să ia notițe, cei care știu să scrie”, a spus premierul de la tribuna Parlamentului.

Toți parlamentarii Coaliției au fost convocați fizic la plenul reunit pentru a evita să treacă vreun amendament al Opoziției. De asemenea, la nivelul Coaliție s-a decis ca amendamentul liberalului Florin Roman privind acordarea a 12 călătorii gratuite cu trenul pentru studenții să nu fie susținut în plen.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis că timpul alocat pentru dezbaterile în plenul Parlamentului la articolele şi amendamentele la proiectul bugetului de stat pe 2021 să fie de 600 de minute.


Parlamentul dezbate, luni, în ședință comună, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021. Coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR au reușit să treacă bugetul de stat prin comisiile de specialitate în trei zile. Astfel, bugetul de stat, intră în dezbaterea plenului în varianta venită de la Guvern, fără nicio modificare în plus. Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată pentru ora 16,00 și se așteaptă ca dezbaterea să se prelungească până noaptea târziu.

Toți parlamentarii Coaliției au fost convocați fizic la plenul reunit pentru a evita să treacă vreun amendament al Opoziției.

Comisiile de buget-finanţe reunite au finalizat, sâmbătă, rapoartele asupra celor două proiecte. Un număr de peste 3.500 de amendamente, depuse de PSD şi AUR, au fost la respinse, iar proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat au trecut în comisii în forma transmisă de Guvern.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei, potrivit Agerpres.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

1 comentariu la “VIDEO LIVE Scandal în Parlament la dezbaterea bugetului: Puterea și Opoziția se acuză reciproc de furt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *