Skip to content
Politică

VIDEO. Lucian Bode, la „Dosar de Politician”: Guvernul va veni vineri cu un plan de relaxare graduală a unor restricții

Facebook/LucianBode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi în cadrul emisiunii „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV, că urmează o ședință a CNSU și una a Guvernului în care vor fi adoptate noi măsuri de relaxare a restricțiilor.

Bode a insistat că autoritățile se vor uita permanent la cifrele pandemiei, dar și la evoluția campaniei de vaccinare anti-COVID-19: „Asta se va face însă cu precauție, căci „pandemia nu a dispărut”.

Referindu-se la noile măsuri de relaxare, Lucian Bode a precizat că discuțiile cu președintele Iohannis sunt pozitive și cu temele făcute.

Suntem într-o situaței bună, e adevărat, trebuie să spunem clar că pandemia nu a dispărut. Mă uit pe cifre: persoanele confirmate – aproape o mie. 829 persoane sunt la ATI. Sunt doi indicatori care ne spun să fim precauți. Ne uităm și pe numărul de persoane imunizate. Suntem la 3,7 milioane. Media de peste 100.000 pe zi se menține.

Pornind de la această situație, Guvernul va veni mâine cu un plan de măsuri de relaxare graduală a unor restricții. În condițiile în care ne vom uita permanent cu un ochi la incidență și cu un ochi la ținta de vaccinare, că noi ne-am stabilit niște ținte„, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, vinere va avea o ședință a CNSU, apoi o ședință de Guvern în care se va adopta o Hotărâre. „Vă dau câteva exemple, sub rezeva că mâine, la CNSU, se va lua decizia, apoi la ședința de Guvern: restricția portului măștii la plajă și drumețiii va fi eliminată din 15 mai, restricția de circulație din timpul nopții și reducerea programului magazinelor vor fi eliminate din 15 mai. Aceasta e propunerea cu care voi merge în CNSU”, a spus ministrul Lucian Bode.

Şeful MAI a explicat că autoritățile vor propune un procent de ocupare a respectivei capacități pentru incidențe sub 3 la mie, iar organizatorii vor trebui să garanteze că toate persoanele sunt vaccinate dacă intenționează să depășească pragul respectiv. Oficialul a sugerat că măsurile vor fi valabile și pentru restaurante, și pentru cluburi.

S-a vorbit foarte mult despre evenimente private, nunți, botezuri, mese festive. La exterior, începând cu data de 1 iunie, vom propune un procent de ocupare a respectivei capacități în condițiile în care incidența este de sub 3 la o mie de cazuri în ultimele 14 zile, dar în condițiile în care organizatorul își asumă prezența în respectiva locație, în exterior, în spații deschise, a unui număr mai mare decât cel indicat de către noi, va trebui să garanteze că toate acele persoane vor fi imunizate”, a declarat Lucian Bode.

Întrebat care va fi procedura, mai exact dacă organizatorii vor fi nevoiți să facă o listă care să cuprindă certificatele de vaccinare ale persoanelor care vin la eveniment, ministrul a explicat: „Sigur că vom veni cu proceduri, vom veni cu explicații foarte clare să spunem exact ce trebuie să facă fiecare organizator, că aici vorbim de organizatorii de evenimente private, dar în același timp vorbim despre managerii de restaurante, în aceleași condiții. Vorbim despre managerii de cluburi, discoteci, în aceleași condiții. Noi vom stabili un prag la care pot să ajungă fără a face dovada vaccinării. Dacă doresc să treacă peste acest prag, obligatoriu, organizatorul trebuie să aibă dovada vaccinării”, a mai precizat Lucian Bode.

Întrebat dacă se va merge doar pe vaccinare sau vor fi valabile și testele, el a adăugat: „Eu, personal, aș merge pe linia vaccinării, nu testare. Aș merge foarte mult pe linia vaccinării și aș încuraja această direcție, pentru că suntem pe o direcție bună”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *