Skip to content
Politică

VIDEO Ludovic Orban, anunț în Parlament: În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban prezintă la această oră în plenul Camerei Deputaţilor, stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

Redăm mai jos declarațiile lui Orban din plenul Camerei Deputaţilor:

Sincer, sunt un pic nedumerit de această chemare în fața Camerei Deputaților, dar respect instituția și am venit. În ceea ce privește reglementările legale, lucrurile sunt clare: în an electoral – cum e 2020, chiar dacă unii dintre dvs nu vor alegeri – obligația de depunere a bugetului de stat e ca guvernul să depună proiectul de lege în termen de 15 zile de la învestirea noului guvern. Munca noastră este îngreunată pentru că foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare fără să fie prevăzută sursa de venit și fără să existe vreo bază în veniturile bugetului.

Chiar dacă actual guvern nu are obligația de a depune proiectul de lege a bugetului, întrucât suntem în an electoral, noi suntem în procedurile legate de realizare a bugetului. Fiecare ordonator de credite a depus necesarul bugetar, ne pregătim cu toate actele normative necesare pentru adoptarea legii bugetului. Munca noastră e îngreunată de faptul că foarte multe legi adoptate de Parlament au provocat cheltuieli suplimentare, fără a fi asigurate sursele de finanțare. E extrem de greu ca într-un an de criză economică provocată de pandemie să se adopte noi și noi legi care provoacă cheltuieli fără să existe venituri la buget. În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere de venituri va avea la bază eficientizarea ANAF, digitalizarea colectării taxelor și impozitelor, reducerea evaziunii fiscale.

Vom asigura resursele necesare pentru cheltuielile cu pensiile și de personal. România, pentru o revenire rapidă din criza economică, are nevoie de investiții publice și trebuie să asigurăm resursele financiare necesare pentru a susține trendul stabilit deja prin bugetul 2020. Țineți cont că va trebui să includem în buget sumele pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, care vor crește în perioada 2021 -2023, pentru că noi am crescut absorbția fondurilor europene. Pe lângă proiectele începute în vechiul buget UE, va trebuie să pronim proiecte de investiții pe noul buget al UE și din programul de reziliență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *