Skip to content
Politică

VIDEO. Ludovic Orban, la „Dosar de Politician”: Avem un proiect de lege care anulează dreptul la pensia specială pentru toți parlamentarii

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară, în emisiunea ”Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1TV, că una dintre prioritățile PNL după data de 6 decembrie este modificarea statutului deputaților și senatorilor astfel încât aleșii să nu mai aibă dreptul la pensii speciale.

Am promis că modificăm legea privind statutul deputaților și senatorilor pentru a nu mai permite circoteca de campanie cu unii care își dau demisia în ultima zi, dar de fapt nu își dau demisia pentru a nu beneficia de pensia specială.

Avem un proiect de lege care anulează dreptul la pensia specială pentru toți parlamentarii. Noi am vrut să votăm încă din Parlamentul ăsta că era competiția aia, își dădea demisia Ciolacu, Simonis și alții, au zis că își dau demisia în ultima zi sau începând cu data de 18. E o poveste.

Cine este contra pensiilor speciale, trebuie să voteze această modificare a proiectului de lege privind statutul deputaților și senatorilor, care este depus, dar nu a avut loc de majoritatea PSD și alții”, a declarat Ludovic Orban.

Referindu-se la alte proiecte avute în vedere în viitorul apropiat, liderul PNL a vorbit despre ”o curățenie legislativă”. ”Noi trebuie să facem un pic de curățenie legislativă în Parlament. Trebie adoptate sub formă de lege o serie de proiecte care au fost atacate la CCR. Noi am fost într-un război permanent, dădeam o OUG, venea Parlamentul și modifica OUG printr-o lege care schimba aproape complet sensul ordonanței de urgență, atacam la Curtea Constituțională legea ca să nu împiedice aplicarea programelor care erau cuprinse în OUG.

Sunt în pregătire legi importante – legea educației, legea sănătății, legile fundamentale pe fiecare domeniu de activitate, codul administrativ, care trebuie îmbunătățit pentru că conține niște lucruri cu care noi nu suntem de acord”, a mai spus Orban.

Guvernare cu toate partidele, mai puţin cu PSD

Ludovic Orban vrea să fie premier și după 6 decembrie și își dorește ca Sfântul Nicolae să îi aducă o majoritate largă în Parlament.

Opțiunea noastră este pentru o majoritate cât mai largă, de două treimi, pentru o reformă constituțională. Vrem parteneri democratici. Vrem un cabinet cât mai suplu. Vedem ce vor cere partenerii. Eu vreau un cabinet cât mai suplu. Se pot călca pe bătături, dacă sunt prea multe”, a precizat Ludovic Orban.

 

Concursul, singura formă prin care să poată fi ocupată o funcție publică

Şeful Executivului s-a referit şi depolitizarea numirilor în funcțiile publice din România și mai ales la soluțiile pentru menținerea obiectivităţii angajaților din sistemul de stat.

Legea funcționarului public ar trebui să fie modificată, concursul a ajuns ultima modalitate prin care se ocupă funcții de conducere în sistemul public. El trebuie să fie singura modalitate prin care trebuie să fie ocupate funcțile publice de conducere. Organizat în condiții de transfparență, obiectivitate și având comisii de evaluare care să nu fie doar oamenii puși de conducerea aleasă politic a instituției, ci și reprezentanți ai asociaților profesionale.

Mă gândesc ca Agenția Națională a Funcționarilor Publici să nu mai fie suborodonată Guvernului, să căutăm o altă formă de subordonare, ca să avem obectivitate. Părerea mea este că funcționarii publici nu ar trebui să fie membrii de partid. Trebuie să fie separată cariera politică de cariera în funcție publică, astfel încât să avem garanția că cine este funcționar este funcționar nu are spirați politice.Oamenii așteaptă soluții la problemele lor. (…) Votează oameni care să fie corecți, cinstiți și oameni de încredere.

Din punctul meu de vedere, funcțțile de demnitate, precum cea de ministru, secretar de stat, președinte, vicepreședinte de agenție și inclusiv prefectul, pentru că el este reprezentantul Guvernului în teritoriu, (…) Guvernul este investit politic, în urma votului cetățenilor, prin votul unuei majorități parlamentare. În rest, instituțiile publice, de la secretar general în jos ar trebui să luăm modelul din alte țări europene, unde există un Corp al Funcționarilor Publici, care are niște reguli foarte clare de funcționare (…) Trebuie să existe probe video, astfel încât candidații să nu fie nedreptățiți. De exemplu, dacă un candidat, care știe perfect răspunsul, dar i se pune nota cinci, că de regulă în oral se rezolvă, că la scris e puțin mai greu. Trebuie schimbată modalitatea de evaloare”, a precizat premierul Ludovic Orban la postul B1 TV.

Potrivit premierului Orban, singura modalitate prin care ar trebui să fie ocupat un post public, este concursul, organizat în mod transparent. „Trebuie modificată Legea privind Statutul Funcționarilor Publici. La ora actuală ai detașare, sau tot felul de soluții de a ocupa o funcție, se angajază unii pe la primării de comune (…) Regula de ocupare a unei funcții publice trebuie să fie concursul. El trebuie să fie organizat în condiții de transparență, cu publicitate prealabilă, cu afișarea foarte clară a condițiilor de ocupare, a criteriilor de evaluare. Inclusiv, examenele orale trebuie să fie filmate, pentru a putea fi o probă în cazul unei contestații pe care o depune un candidat care este nedreptăți. Comisiile de evaluare nu trebuie să fie în mod obligatoriu formate doar din oameni alegi de conducătorul politic al instituției”, liderul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *