Skip to content
Societate

VIDEO Ludovic Orban solicită instituirea carantinei în localităţile cu record de cazuri de COVID-19. Restricţii pentru persoanele care intră în România

economica.net

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va fi o şedinţă luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care va stabili reintroducerea unor restricţii pentru ţările care au nivelul de infectare superios pe ultimele 14 zile nivelului din România. Şeful Executivului a explicat că cei care vin în România şi stau în carantină mai mult de 3 zile vor trebui să stea în carantină.

Aceştia au posibilitatea ca în a 5-a zi să facă un test COVID şi dacă acesta e negativ, atunci pot ieşi din carantină. Cei care stau doar 3 zile în România nu vor fi obligaţi să intre în carantină, însă trebuie să prezinte un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de momentul intrării în ţară.

Orban a explicat că în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență a cerut Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență să introducă carantinarea în anumite localități sau anumite zone.

Premierul a spus că la videoconferință a discutat intesificarea acțiunilor autorităților în lupta contra COVID-19: „E evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Am cerut Comitetelor județene pentru situații de urgență o intensificare a acțiunilor de control, dar și de comunicare cu cetățenii. Le-am cerut să urmărească mai multe linii de acțiune. În școli să fie respectate toate măsurile de protecție sanitară. Deciziile de la nivelul comitetelor să țină cont de reglementările luate de Guvern. Nu contează bunul plac al unor directori de școli!

Riscul cel mai mare de infectare a fost la nunți, botezuri, alte tipuri de evenimente, la care nu s-au respectat regulile. Al doilea factor de risc a fost transportul, mai ales cei intrajudețean, interjudețean și spre și dinspre platformele industriale. Am cerut intensificarea controalelor. Acolo unde legislația impune, trebuie introduse decizii de restricție. Am cerut Comitetelor județene, acolo unde situația o impune, să impună carantinarea de localități sau de zone.

Cât despre comunicarea publică, am cerut prefecților ca, după depunerea jurământului de către primari, să ceară primarilor să se implice.

Până la locale, mulți primari s-au temut să ia decizii și să impună măsuri. Acum primarii sunt aleși, au deplină autoritate și avem nevoie de implicarea lor.

Nu am mai actualizat situația țărilor pentru că s-a așteptat o decizie luată la nivel european. Nu s-a luat o decizie, de aceea luni, la CNSU, vom decide reintroducerea restricțiilor pentru țările care au un nivel al infectărilor superior celui din România. Cei care vor reveni în România doar pentru trei zile, nu vor mai sta în carantină dacă prezintă test negativ făcut cu 48 de ore înainte. Dacă stau mai mult de 3 zile au două posibilități: carantină 14 zile sau pot, în a cinea zi, să facă testul, iar la primirea rezultatului negativ să iasă din carantină”, a declarat Orban.

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei.#LudovicOrban #MAI

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 30 septembrie 2020

Premierul a precizat că s-a discutat reînchiderea restaurantelor, iar această decizie este luată în toate localitățile în care raportul de infectare este mai mare de 1,5. Orban a fost întrebat și dacă restaurantele din București urmează să se închidă.

1,32 este rata de infectare în București. Are o populație de 2,2 milioane de locuitori, nu de 1,8 milioane. Nu INS stabilește numărul de locuitori. Am discutat acest subiect, în localitățile unde se depășește raportul de infectare de 1,5, autoritățile iau această decizie. Nivelul de distanțare socială s-a redus și a crescut riscul de infectare. ”, a spus Ludovic Orban.

Restricţii pentru persoanele care vin în România

Potrivit premierului, de săptămâna viitoare, se vor reintroduce restricții pentru personele care vin România. „Primarii până la alegerile locale, multi dintre ei, s-au temut să ia decizii și impunerea măsurilor. Acum au deplină autoritate în reducerea numărului de infectări.

Am discutat cu colegii. Știți că nu am mai acutualizat stuația din alte țări pentru că am așteptat să fie ceva unitar la nivelul UE. Vom decide luni, în CNSU, să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de îmbolnări mai mare decât cel din România. Nu se va impune carantinarea dacă vin cu un test COVID și stau până în 3 zile pe teritoriul României.

Pentru ceilalți, care vor să stea mai mult, se va impune carantină pe 14 zile. În cazul în care nu doresc, în a 5-a zi vor putea face un test și vor ieși din carantină„, a spus Ludovic Orban.

Şeful Guvernului susține că rata de infectare în rândul populației școlare este de 6,3%, iar elevii în cele două săptămâni scurse de la începerea școlii nu s-a observat o creștere a numărului de cazuri de Covid-19.

Primele două săptămâni este greu să ai o evaluare a răspândirii virusului în școli (…) Copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii. Riscul pentru un adolescent, elev este mai mare atunci când nu se află sub supravegherea unui adult. Numărul de cazuri în ceea ce privește populația școlară este de 6,3%. Pe evaluarea noastră nu există, deocamdată, o creștere pe această categorie de vârstă.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a mai spus, miercuri seară, după ședință de la sediul MAI, care a fost momentul în care autoritățile nu au putut interveni, în contextul epidemie de COVID.

În ceea ce privește organizarea alegerilor, noi am supravegheat ca tot ce ține de campanie să se desfășoare legal. Ce n-am putut controla sunt petrecerile care au fost organizate după câștigarea alegerilor.

Le recomand tutror să se considere ca și cum ar fi posibil infectați. Toți cei care au participat la astfel de petreceri să aibă grijă să se protejeze„, a spus Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *