VIDEO Mandatele scurte ale foștilor miniștri au făcut imposibilă inventarierea patrimoniului – Natalia Intotero

Natalia Intotero, invitat Puterea Știrilor 15.04

După furtul tezaurului dacic din Olanda, Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului național mobil, un proces minuțios care are nevoie de timp pentru a fi finalizat. Prezentă în studioul Puterea Știrilor, Natalia Intotero a vorbit în exclusivitate despre rezultatele parțiale ale inventarierii și despre lucrările la clădirea Muzeului Național de Istorie a României.

„Vorbim de ordinul milioanelor doar pentru bunurile de patrimoniu cu timbre. Adică trebuie luat fiecare timbru, bucată cu bucată, verificat plicul unde este păstrat, dacă el coincide cu decizia experților în domeniu. Am fost de acord și am primit și experți de la alte instituții cu statut de observatori. Avem și bunuri de tezaur dar și de patrimoniu bisericesc. Patriarhia Română, de asemena, a desemnat un expert care face parte din această echipă de inventariere”, a afirmat Natalia Intotero.

Aceasta a amintit faptul că, în momentul în care a fost înființat Muzeul Național de Istoria României, cele mai valoroase obiecte de patrimoniu au fost luate de la alte instituții, de exemplu de la BNR, Biserica Ortodoxă. Acestea nu pot fi expuse în permanență, ci prin rotire. În plus, procesul de reabilitare în care se află acum clădirea muzeului nu permite expunerea multora dintre acestea.

„Obiectele au fost puse la dispoziția publicului în funcție de tematica expoziției. Suntem acum în proces de identificare a unui spațiu unde să fie relocat tot ce înseamnă patrimoniu din Muzeul Național de Istorie, până la sfârșitul anului 2025, începutul anului 2026”, a explicat ministrul Culturii.

La întrebarea cum este posibil ca România să nu aibă un inventar al obiectelor de patrimoniu și să nu știm care este valoarea acestora, ministrul spune că este un proces care are nevoie de timp pentru a fi realizat.

„Procesul a început la finele lunii decembrie, după furtul tezaurului și de-abia la sfârșitul lunii mai, cu eforturi foarte mari din partea colegilor, se va termina partea de inventariere a bunurilor de tezaur. Urmând ca, apoi, pentru tot patrimoniul, s-ar putea să dureze un an și jumătate, doi ani, pentru că vorbim de zeci de milioane de bunuri. Nu vreau să le găsesc scuze foștilor mei colegi miniștri, dar trebuie să recunoaștem că toate frământările din ultimii ani au avut ca rezultat o durată de viață foarte scurtă a mandatelor, o medie de 6-8 luni, în ultimii 12 ani. În 6-8 luni, niciun ministru n-ar fi reușit să finalizeze un astfel de proces”, a subliniat ministrul Culturii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: